iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Арт-салона става като едно време При Цоло

Едно време в Перник – не много отдавна, а само преди около 20-тина години,  имаше Клуб на дейците на културата. Никой не му викаше така, пишише го само на афиши за мероприятия, може би. Хората си го знаеха като „ При Цоло”. Цоло, който сега е съдържател на ресторант в Радомир, въртеше кръчмата в Двореца, а културтрегери от различно ниво се събираха там и прекарваха часове в различни занимания. Клубът си имаше шефка – Венчето Пенева, съпругата на покойния вече, достолепен художник Христо Донков (Царство му Небесно). После като ни сполетя демокрацията, нещо се обърка и Клуба го отнема, а Цоло отиде по Радомир. Останаха само много, много спомени, а и те взеха да избледняват.

В по-новите времена като място за  срещи на пернишката интелигенция се беше утвърдил Арт-салона в приземния етаж на Двореца. Въртеше го един добър човек – Вальо, но никой не викаше „Айде при Вальо”, ами се ползваше по-модерното „В Арта”. На Вальо договорът му свърши.  Обявиха нов търг с невъзможна цена. И сега Арт-а стои празен.

На среща по въпросите на пернишката култура вчера обаче се разбра,  че през януари, местни културтрегери са учредили Клуб на дейците на културата в Перник. Това съобщила шефката на общинската дирекция „Образование и култура“ Илинка Никифорова. Учредителите и Община – Перник предстои да внесат предложение в Общинския съвет за предоставянето на база, като предложението е бившият Арт-салон в Двореца на културата да стане клубно помещение.
Темата провокирал художникът-музикант Данаил Атанасов, който определи като осезяема липсата на средище за срещи на творците след затварянето на Арт-салона.

За ползването и посещението на бъдещия клуб ще се обсъди и издаването на членски карти. Според творците, средището ще полвияе, както на обмена на идеи, така и на възобновяването и контактите на самите гилдии от творци.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.