iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Живопис и пластика в модерен танц на изложба в Перник - снимки

Новини за Перник от iPernik

Живопистта на Данаил Атанасов и камерната пластика на Момчил Цветков iсе впуснаха в модерен танц на съвместна изложба в Перник. Сравнението за танца е на поетесата Ирена Миткова от управата на Народно читалище „Нови хоризонти”. Снощи тя откри изложбата, която е съвместна инициатива на Европейски политехнически университет и VIP Gallery.

Да уважат откриването във фоайето на ЕПУ вчера - 27.01.2011г. от 18,00ч., се събраха ценители, приятели и представители на различни медии.   

Наред с добре познатата на перничани абстрактна живопис на Данчо Атанасов в арт-пространството на входа за Европейския университет са ситуирани фигурите - камерна пластика от метал, изваяна от Момчил Цветков. Художникът има богата творческа биография и негови творби са комплимент за многобройни ценителски колекции. Освен това той е преподавател и в Университета.

Чрез  сътрудничеството си с VIP Gallery ще разчитаме за постепенното утвърждаване на академична среда в Перник, подчерта в приветствените си думи президентът на ЕПУ Тошко Кръстев.

Към публиката и творците с благодарности се обърна и шефката на галерията художничката Светлана Паняйотова. Удовлетворението си от съвместното събитие изразиха  творците.

 

Данаил Атанасов е добре познат на ценителите на изящните изкуства в България и в чужбина.

Учи живопис в София и специализира в Краков и Гданск – Полша.

Между първата му самостоятелна изложба през 1985г. в столицата на България и настоящата – 41-ва по ред, творческата му биография пази спомен за 4 изложби в Полша, 5 изложби в Атина, 2 – във Вашингтон – в Прунедшъл Галери и Ала Роджърс Галери,  изложба в Париж – галерия Космос, 2 изложби в Германия - в гр. Граисвалд и в Берлин, в Кайро, Италия, Босна и Херцеговина, Люксембург и мн. др. Участвал е в много пленери в чужбина – в Полша, Гърция – на остров Санторини, Цикладските острови Сирус и Парос, полуостров Пелопонес, островите Миконос и Делос, Хиос, Самотраки и мн. др.

Творби на Данаил Атанасов се съхраняват в Националната художествена галерия,  почти всяка областна галерия на България, Музея за модерно изкуство в Оуатона - Минеаполис, Минесота, както и в музея за съвременно изкуство Барсело – Палма де Майорка. Частни колекции и галерии във Франция, Италия, Германия, Испания, Австрия, Босна, Полша, Гърция, Русия, Швеция и Люксембург също могат да се похвалят с притежание на негови картини.

Абстрактната живопис е ръкотворната магия на художника. В настоящата изложба, макар и привидно подредените платна да дават усещане за няколко идейни цикъла, експозицията е обединена от обща идея – музиката, а Данаил Атанасов, както никой друг, може да превъплати музиката не само в звук, но и в образ.

 

Момчил Цветков  има богата творческа биография и негови творби са комплимент за многобройни ценителски колекции.

Момчил Цветков  завършва НХА – София през 1983г. В периода 1983 – 1990  работи в областта на монументалните изкуства, създава керамични релефи, стъклописи, металопластика. Изложбите му в кратка хронология изглеждат по следния начин:

1988г. – първа самостоятелна изложба в София – метал и керамика.

1992г. – изложба в Дортмунд, Германия – камерна пластика.

1995г. – изложба в Амстердам – живопис и рисунка.

1997г. изложба на група Конус – група художници 

2000 – 2002 – цялостен дизайн и монументална украса на клиника Св. Екатерина.

2004г. – паметник на войводата Георги Кондов в гр. Царево.

2006г. – изложба камерна пластика – София и Люцерн, Швейцария.

2008г. – изложба живопис в София.

 В Перник Момчил Цветков представя пластики от бронз, чиято тематика се обединява от идеята за човека. Едва ли има изображение с по-дълбока изразителност от човешката фигура. В ръцете на Момчил Цветков късовете бронз получават различно измерение - от мистиката до реалността, от движението до моментната снимка на усещанията.  Художникът представя изяществото предимно на  женската фигура и експериментира с нейното превъплъщение в експресията на метала. Бронзът дава богати възможности и авторът  ги използва съвършено в пресъздаването на сложни движения.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.