iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Надежда Нейнски попита ученици как да защитим гражданските си права

Надежда Нейнски

55 ученици – членове на Националната асоциация на българските евроклубове в средните училища (НАБЕК), в това число и средношколци от Перник – се включиха в конкурса, обявен от евродепутата Надежда Нейнски под надслов "Как да защитим гражданските си права - правото на протест" ,съобщиха от офиса на Надежда Нейнски.

Според регламента на конкурса те трябваше да разработят казус от обществения живот, с който не са съгласни и да протестират срещу него пред отговорните институции, както и да предложат собствено решение на проблема. Сред участниците в конкурса преобладават ученици от София, Плевен, Видин,Монтана, Перник, Бургас, Кубрат, Пловдив и Пазарджик. Те са на възраст от 14 до 18 години и изразяват писмените си протести в най-разнообразни сфери от живота в България.

Прави впечатление, че най-големият брой протести е насочен срещу  образователната система в страната – срещу неподходящо написаните учебници, неспазване на дисциплината в училище, лошата материална база, задължителния характер на униформите или квотата на половете при приема във висши училища.

Друга широко застъпена сфера– обект на ученическите протести – е екологията. Те протестират срещу липсата на култура у българите за разделно събиране на отпадъците, срещу безразборното изсичане на горите, замърсяванията на въздуха и храните и навлизането на ГМО в живота ни. Недоволни са и от инфраструктурата в техните градове - дупките по пътищата, липсата на велоалеи, лошо поддържаните детски площадки и междублокови пространства, недостъпната учебна среда за деца с физически проблеми.

На 14 февруари 2011 г. Надежда Нейнски ще обяви на интернет-страницата си 20-те победители в конкурса, които през март ще посетят Европейския парламент в Брюксел и ще се запознаят с функциониранетона тази ключова европейска институция. /БГНЕС

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.