iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Букмейкъри от Малта питат за съмнитилени футболни мачове

Лицензиращият орган на букмейкърите в Малта официално е поискал данни за два от разследваните мачове у нас, съобщава novsport.  Сред съмнителните срещи е и мачът Локомотив (Мездра) – Миньор (Перник), игран в 30 кръг на първенството в А група на 16.05.2010, и завършил с резултат  0:1.

Институцията, която дава лиценз на много от букмейкърите, работещи на българския пазар – Органът по лотариите и хазарта (LGA) в Малта – поиска съдействие от лицензираните заложни къщи във връзка с два от общо осемте подозрителни мачове в България, по които тече разследване. Става дума за двубоите Черноморец-Поморие – Ботев (Враца) и Марек (Дупница) – ПФК Калиакра (Каварна) от осминафиналите за Купата на България през 2009 г. Както е известно през декември миналата година се разкриха мачовете, на които са били залагани значително по-високи суми от нормалното:
 
2009 година:
 
Черноморец (Поморие) - Ботев (Враца) 1:0 12.12. 2009 Купа на България, 1/8 финал
 
Марек - Калиакра 1:5 12.12. 2009 Купа на България, 1/8 финал
 
2010 година:
 
Литекс - Локомотив (Мездра) 3:0 26.02.2010 А група, 16 кръг
 
Локомотив (Мездра) – ЦСКА 1:0 (прекратен) 21.03.2010 А група, 19 кръг
 
Локомотив (Мездра) - Локомотив (Пловдив) 0:0 27.03.2010 А група, 21 кръг
 
Левски – Спортист (Своге) 5:0 17.04.2010 А група, 25 кръг
 
Локомотив (Мездра) – Миньор (Перник) 0:1 16.05.2010, А група, 30 кръг
 
Спортист (Своге) - Литекс 2:4 16.05.2010 А група, 30 кръг
 
На 14 ноември президентът на УЕФА Мишел Платини предаде листче със срещи, които бяха обявени за съмнителни и евентуално манипулирани с цел печалба от залагания. Списъка получи шефът на БФС Боби Михайлов, който го предаде на прокуратурата. На специална среща бе уведомен и премиерът Бойко Борисов.
 
До мачовете се бе стигнало благодарение на системата за ранно оповестяване на УЕФА. В нея влизат данните от всички по-големи букмейкъри в Европа и света. В момента, когато за даден мач се заложат значително повече от обичайното, европейската футболна асоциация получава сигнал и информира органите в съответната държава. В повечето случаи съмнителният мач се вади от тиражите. Тази система на УЕФА няма нищо общо с така нареченото “черно тото”. При него има организиране на нелицензирани от държавата залагания, които не могат да бъдат засечени по интернет.
 
Novsport.com се добра до писмото, което Органът по лотариите и хазарта в Малта е изпратило до лицензирани букмейкъри с молба да се предоставят всички налични данни по отношение на въпросните два мача от турнира за националната купа в края на 2009 г. Писмото е с дата 1 февруари 2011 г.  
 
Възниква въпросът – защо институцията в Малта се занимава само с двубоите Черноморец-Поморие – Ботев (Враца) и Марек (Дупница) – ПФК Калиакра Каварна.
 
Знае се, че при един от мачовете – Черноморец-Поморие - Ботев (Враца) 1:0, имало съмнение за фалшив автогол. При повторен преглед на видеозаписа обаче можело да се предположи, че е истински.

Босовете на тези клубове отричат да са влизали в каквито и да било уговорки.
 
В България все още няма текст в Наказателния кодекс, който да преследва уговарянето на резултат от спортна среща. Отделно няма как да бъдат установени хората, които са залагали в интернет, както и дори дали са го правили от България. Органът по лотариите и хазарта в Малта обаче иска точно IP адресите на хората, които са заложили големи суми на тези два мача.
 
Ето и текстът на цялото писмо от Органа по лотариите и хазарта до букмейкърите:
 
Органът по лотариите и хазарта (LGA) в Малта участва в разследването, засягащо следните два мача:
 
Черноморец Поморие – Ботев Враца
Дата: 12 декември 2009 от 12:00 ч
Лига: Купа на България (1/8-финал)
Съдия: Димитър Андреев, България
Резултат: 1:0 (на почивката 0:0)
 
Марек Дупница – ПФК Калиакра Каварна
Дата: 12 декември 2009 от 12:00 ч
Лига: Купа на България (1/8-финал)
Съдия: Георги Игнатов, България
Резултат: 1:5 (на полувремето 0:3)
 
 
Ето защо отправям молба да предоставите цялата налична информация на Органа по лотариите и хазарта за ваше добро и да запазите всички налични доказателства, особено IP адресите, отчетите, идентификационните номера и сумата пари.
 
Това искане се прави от гледна точка на всеобщите правила за залагане (L.N. 176 от 2004 г.), Постановлението за лотарията и други игри (Глава 438), член 6B от Закона за професионална тайна (Глава 337 на Законите на Малта) и Член 23 от Закона за защита на данните (Глава 440 от Законите на Малта).
 
Ако имате нужда от разяснения, моля свържете се с долуподписания.
 
Макар че аз Ви благодаря за Вашето съдействие, оставам на разположение,
 
С уважение
 
Бернар Зарб,
Мениджър по разследванията
Източник: novsport.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.