iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С какво да храним косата през зимата

Подхранване на косата през зимата

Всяка жена от Перник би искала да има красива и блестяща коса. През лятото в хранителния ни рацион влизат предимно леки храни, като плодове, зеленчуци и салати. През зимата обаче повечето от нас се хранят нездравословно.
Първа от липсата на витамини и небалансирано хранене страда косата. Освен от подхранващи маски и балсами тя има нужда и от "правилни" храни.

Крехките и чупливи краища се дължат най-често на недостига на селен. Този жизненоважен микроелемент стимулира отлично обмяната на веществата. Селен ще откриете в почти всички храни, но най-голямо количество се съдържа в ядливите гъби. Орехите и чесъна също са богати на селен (при топлинна обработка полезните свойства на чесъна намаляват). Чудите се защо гъркините и италианките имат такава красива коса? Отговорът е много прост. Хранителното меню на средиземноморците се състои предимно от морски продукти, които също са богати на селен.
Според дерматолозите недостигът на цинк може да провокира появата на пърхут, гъбички, раздразнение на кожата и оплешивяване. За наша радост цинк се съдържа в много от козметичните и медецински шампоани.

Но неговото действие е най-силно, когато идва отвътре с приема на някои храни и напитки - леща, грах, зелен фасул, тиквени семки и зелен чай. Цинка стимулира отлично растежа на косата и ноктите.
Прекомерната загуба на коса често се дължи на липсата на йод в организма. Той може да бъде набавен с приема на морски водорасли и риба. За да възстановите косата си, включете рибата в ежедневното си меню. Тези, които не обичат или немогат да приготвят риба могат да си набавят йод с на рыбий жир в капсулах.
Липсата на силиций води не само до заболявания на ставите в напреднала възраст, но и до активен косопад. Сицилий ще откриете в целината, репичките, ряпата, стафидите и сладката диня. Външната обвивка на плодовете и зеленчуците също е богата на силиций.
Недостигът на желязо също влияе негативно върху косата. Ценният елемент ще откриете в зелените ябълки, но за съжаление той трудно се усвоява. Ако не желаете да ядете по три килограма ябълки на ден или не обичате месо, пълнозърнести и бобови храни може да приемате витамини с желязо.
Източник:"Стилисимо"

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.