iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


8 мита за отслабването

8 пернишки мита за отслабването

Стратегия № 1
„Обличам си много дебели дрехи, за да отслабна по-бързо“.Мнението на Cosmo: По-скоро лоша идея. Ако облечеш повече дрехи, ще затоплиш прекалено тялото си. В резултат дишането ти ще стане по-учестено и ще отделяш по-голямо количество пот. Да... наистина, бързо ще свалиш килограми, но за кратко! Всъщност сваленото от теб не е нищо друго освен вода. За загубата на повече калории спомагат единствено мускулните натоварвания. Когато си навлечена с дрехи, движенията ти са по-трудни, задъхваш се по-лесно и си по-податлива на умора и хипогликемия, а нараняванията и разтягането на мускули и сухожилия се случват по-често. Трудно ще издържиш до края на каквото и да е физическо натоварване, когато си добре облечена. И със сигурност бавно ще намразиш тренировките! По-доброто решение: Спри се на обратното решение – дрехи, с които кожата ти да диша спокойно и потта лесно да се стича. Поларът е добър вариант. Пий вода на малки глътки и начесто.
Стратегия № 2„Всеки път, щом прекаля с храната и напитките, на другия ден наваксвам с усилени тренировки“.Мнението на Cosmo: Лоша идея. Ако си прекалила с цигарите, белите ти дробове буквално са се задръстили и катранът от тютюна е полепнал по алвеолите и бронхите ти. Да дишаш дълбоко, не е достатъчно, за да ги пречистиш. Точно обратното... с прекалено усилената тренировка рискът от проблеми със сърцето или кръвното налягане нараства. При злоупотребата с алкохол опасността е по-малка, стига да си набавиш достатъчно количество вода. Не забравяй обаче, че алкохолът причинява рефлекторни хипогликемии, последвани от някои неудобства (наваксване с повече храна също). Алкохолът има пагубен ефект над мускулните фибри и заради голямата преумора може да се нараниш. По-доброто решение: Наспи се добре, а след това излез навън за глътка свеж въздух и дълга разходка.
Стратегия № 3„Нямам достатъчно време за спорт, затова, когато ми се удаде възможност, тренирам усилено“.Мнението на Cosmo: По-скоро лоша идея. Тренировките отвреме-навреме, колкото и натоварени да са, не дават добри резултати. По-скоро рискуваш да се нараниш, защото тялото ти не е привикнало на усилени физически натоварвания или поне не с тази интензивност. По-доброто решение: Заложи на постоянството, защото именно то ще ти донесе желаните резултати. Когато спортуваш често, дори и да е по 10 минути дневно, тялото ти изразходва енергия (съответно и калории) не само по време на тренировката, но и докато почиваш.
 
Стратегия № 4„Пия огромни количества вода през целия ден“.Мнението на Cosmo: По-скоро добра идея. Идеята е добра, но когато прекаляваш с консумацията на вода, уморяваш бъбреците си и губиш ценни минерали от организма си, а и в един момент загубата на калории спира. Освен това рискуваш да започнеш да задържаш вода в организма си. По-доброто решение: Пий вода често, защото е полезна за тъканите. Водата притъпява апетита, но е добре да я ограничиш до 200 мл на час. 

Стратегия № 5
„Редовно си правя 3-дневна диета изцяло от зелева супа и течности“.Мнението на Cosmo: Лоша идея. Да преминеш изцяло на течни храни, какъвто е принципът на всеизвестната диета със зелева супа, всъщност наистина помага да изгориш голямо количество калории. Супата те засища и не изпитваш глад (особено като знаеш, че трябва да издържиш само 3 дни). Каква е уловката? Липсата на протеини в менюто отслабва мускулите ти. Въпреки че диетата трае три дни, организмът губи много протеини. След приключването й, когато отново се върнеш към нормалния си режим, има риск да натрупаш мазнини на мястото на разградената мускулна маса... Организмът изразходва всичките си запаси, в опит да се пребори със загубата на белтъчини. В резултат той е напълно изтощен. Като допълнение зелето причинява неприятно подуване на стомаха. По-доброто решение: След преяждане избягвай да похапваш, освен ако не изпитваш нужда. Можеш да си позволиш цял ден да погладуваш, разбира се, при положение че хидратираш добре тялото си.
Стратегия № 6„Пия билков чай и вземам хранителни добавки“.Мнението на Cosmo: По-скоро добра идея. Хранителните добавки не правят бързите закуски и пържените картофки по-безвредни за организма ти. Не е нужно да прекаляваш с добавките, защото ефектът им няма да бъде по-силен. Напълно противопоказно е да вземаш наведнъж повече от три вида хранителни добавки, които имат различни въздействия над организма. В крайна сметка нищо не е способно да замести един уравновесен хранителен режим. По-доброто решение: Билковият чай и хранителните добавки, които се разтварят във вода, са добра идея и със сигурност са по-добър вариант от литрите кафе, черен чай и плодови сокове...
 
Стратегия № 7„След тренировка винаги влизам в сауната“.Мнението на Cosmo: По-скоро лоша идея. Сауната няма доказано благоприятен ефект над организма и теглото. От друга страна, има невероятно въздействие върху кожата. Ако не я практикуваш, както трябва обаче, може да доведе до силна дехидратация. По-доброто решение: Най-важното е да не прекаляваш (веднъж седмично е напълно достатъчно). Следвай правилата как трябва да протече всяка процедура (ако не си съвсем наясно, хвърли един поглед на статията за сауната в Д-р Cosmo) и не пропускай охлаждащите душове.
Стратегия № 8„Тренирам на гладно“.Мнението на Cosmo: По-скоро добра идея. Някои изследвания доказват, че ускоряваш загубата на калории, ако спортуваш рано сутрин след ставане и на гладно. Когато тялото не е консумирало никаква захар, по-лесно изразходва мазнини. Ако обаче тази практика ти е непривична, внимавай, за да не се получат неприятни прилошавания. По-доброто решение: Ако все още не си свикнала с новия режим, опитай със съвсем лека закуска (подсладено кисело мляко например) и носи със себе си захарче за всеки случай, ако по време на тренировката ти прилошее.
Източник:Космополитан

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.