iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Рекордно високи заплати получават шефовете на ЧЕЗ

Рекордно високи заплати получават шефовете на ЧЕЗ

Това писа сръбският в. "Политика", цитиран от агенция БЛИЦ. Общо 82.3 млн. евро са получили като възнаграждения за миналата година шестимата членове в борда на директорите, 12 души в Надзорния съвет и останали около 30 ръководители на компанията, в която държавата държи 70%. Така през 2008 г. хората, заемащи ръководни постове, са получили средно по 1.5 млн. евро, или месечно по 125 000 евро.

Зад тези рекордни доходи стои мотивационна програма, основаваща се на възможност мениджърите от ЧЕЗ след четири години да закупят определен брой акции по курса отпреди четири години, т.е. при назначаването на съответната длъжност, разкрива в. "Политика". По този начин са разпределени общо 71.2 млн. евро, като останалата сума до 82.3 млн. евро са за заплати и премии.

Най-голяма сума от мотивационната програма - 26.2 млн. евро е получил шефът на борда на директорите на ЧЕЗ Мартин Роман. От 2004 г. до 2008 г. акциите на компанията са поскъпнали 7-8 пъти, така че хората, имащи право да купят определен брой акции по значително по-ниския курс, са реализирали огромни печалби. Сериозна е печалбата и на членовете на Надзорния съвет, назначени от държавата. Така например бившият заместник-министър на финансите Зденек Хруби е спечелил по този начин 6 млн. евро.

Междувременно вчера встъпи в длъжност новото чешко правителство на премиера Ян Фишер, предаде АФП. Този кабинет трябва да управлява страната до предсрочните парламентарни избори през октомври. Новото правителство ще поеме и последните седмици от чешкото председателство на ЕС. Министър-председателят Фишер бе директор на Националната статистическа служба на Чехия. Кабинетът му се състои от 16 министри, сред които и много заместник-министри от предишното правителство. Десноцентристката коалиция на Мирек Тополанек беше свалена от власт в края на март, след като парламентът й гласува вот на недоверие. 

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.