iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Как да отговаряте на детските защо

Дете сърдитко

Как ние перничанки да се справяме с децата си и как да си накараме да са щастливи?Децата са естествено любознателни и искат да знаят подробности за всичко, което виждат и чуват. Ако сте минали по този път, знаете, че постоянните “защо” във фазата “защо” на порастването, могат да бъдат доста обезсърчаващи за родителите, които не винаги успяват да задоволят детското любопитство. Отговорът обаче “защото аз казвам така” трябва да се избягва винаги, когато е възможно, препоръчват специалисти.Когато са по-малки, децата питат “защо”, тъй като се опитват да опознаят и да се адаптират в обкръжаващия ги свят. Когато порастнат, те искат да разберат защо вие смятате, че нещо е важно и защо те следва да изпълняват нещо или да се чувстват по определен начин. Но независимо от възрастта е важно, когато установявате правила и очаквания за децата си, те да разбират, че за тези правила си има причини, какви точно са тези причини и че те са неоспорими. Те също така имат нужда да разберат какви ще са последиците от нарушаване на правилата и защо.
 
 

На по-ранна възраст детето няма да разбере сложни и дълги обяснения защо например е важно да се прибере навреме от игра с приятели. Помнете обаче, че това, което малкото дете обича през по-голямата част от времето е да прави родителите си горди и щастливи. Така че, когато то ви попита “защо?” или “защо не?”, ако сте му казали че “не може” или че “трябва” да направи нещо, просто и спокойно му обяснете: “защото съм щастлива, когато спазваш правилата в нашия дом и правиш това, за което съм те помолила”. Не използвайте израза: “защото аз казвам така” – той обърква и разочарова детето.
 
 
 
Подрастващите и тинейджърите няма да бъдат удовлетворени от просто обяснение. Когато те ви зададат въпроса “защо?” или “защо не?”, отговорете им доректно и искрено, като ясно изразявате причините. Вместо да кажете “защото аз казвам така”, бъдете сигурна, че сте изяснила за себе си защо правилото е такова и след това им дайте обоснован отговор. Когато давате отговор е уместно и да повторите какви ще са последиците за детето от  нарушаване на правилото. От изключителна важност е да бъдете постоянна, твърда и ясна. На детето може и да не му хареса, но ще ви разбере.Когато детето започне да оспорва вашите аргументи, това показва, че то израства като индивид, способен да мисли самостоятелно. Така че помнете: когато следващия път вашето дете започне да оспорва авторитета ви или просто иска да знае “защо” налагате някакво правило, не се ядосвайте или разочаровайте, а си дайте сметка, че това е неговия начин да осмисля света около себе си и също така доказателство, че се развиват като мислещо човешко същество, които един ден ще бъдат способни сами да управляват живота си.
Източник: "ТЯ"

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.