iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Източни тайни на здравето – как да прибавим години към живота и живот към годините

Тайни за здравето на всеки един перничанин

Стане ли дума за източна медицина, мнозина се усмихват неразбиращо на лечението чрез убождане в определени точки, билки с непознати имена или специално дишане. От дълбока древност в Китай лекарствата са използвани в краен случай и началото на болест е приемано като неуспех на профилактиката.
 
Личният лечител
Семействата плащали на лекар, чието задължение било да поддържа здрави всички в домакинството, включително слугите. Ако някой се поболеел, специалистът трябвало да възстанови здравето му за своя сметка - от полагащия се за труда му хонорар. Този принцип възпирал неправилни терапии, а целителите печелели само ако пациентите им са във форма. Е, нека се чудим на прегледа в усамотение, когато лекарят разговоря, наблюдава, слуша и докосва. С диагностика по пулса – техника, усъвършенствана от незнайни времена, той преценява състоянието на пациента, премълчавани минали увреждания и развой на страданието. На незапознатите това изглежда като “магия”, но вещият лечител така определя терапия, после проследява ефективността й, а може да предпише и промени в начина на живот.
 
Три съкровища
Нашата поговорка е голо здраве – жива болест. Даоизмът смята, че всеки идва на света с три скъпоценни съкровища: есенция, енергия и дух. От това как ги пазим зависят здравето и дълголетието. Д. Рийд цитира древни философско-медицински трактати, разкривайки същината на сложни и поетично обагрени понятия. Наглед те нямат много общо със съвременността, но читателят се уверява: препоръките позволяват да се работи с онова, което имаме тук и сега, за да си възвърнем първоначалното богатство, дарено ни по рождение. Кръвта, енергията, храната и устойчивостта са четирите основи на здравето, заедно предопределят как ще действат сложните защитни механизми на имунитета. Авторът предупреждава, че тонизиращи билки следва да се използват само когато жизнеността ни е в цветущо състояние, а не в период на заболяване и слабост. Всекидневното практикуване на цигун пък регулира сърдечната дейност и пулса, насища с кислород кръвообращението, детоксикира кръвта и тъканите. Във всяка балансирана програма за здравна профилактика следва да има и медитация, смята Рийд. Аргумент - хроничният стрес силно изтощава надбъбречните жлези и нервите, а медитацията е бърз и ефективен начин да се превключи вегетативната нервна система от напрегнатия симпатиков дял към спокойния, възстановяващ парасимпатиков дял.
Книгата описва как древната медицина гледа на човешката анатомия, свързвайки я със зима и вода, пролет и дърво, лято и огън, край на лятото и земя, есен и метал. Сърце, бъбреци, бели дробове и други органи са подвластни на ин и ян енергия и действат по двойки, здравето се оказва резултантна на вътрешните и външните енергийни влияния, а съветите на автора докосват наболелите днешни проблеми. Той препоръчва да не се спи на климатик, да се използват йонизатори в жилища и офиси в големи населени места, да не се излагаме на внезапни промени на температура и влажност, да изключим безалкохолните, бялата рафинирана захар и скорбяла, да се откажем от пакетираната храна с консерванти... Подобаващо място е отделено и на емоциите, които могат да влияят отрицателно на тонуса.
 
Човек е това, което яде
Тази мъдрост е присъща на много народи. Китайците от векове имат система за ин и ян храни, с които може да се охлади и успокои организмът или да се затопли и стимулира. Добре е да се предпочитат мед, меласа, ечемичен малц, мазнини да идват от агнешко, риба, авокадо, пшеничен зародиш, дивеч, студено пресован зехтин, царевично, слънчогледово, сусамово и шафраново олио. Почитателите на млякото следва да избират козе, кисело с жива закваска, чисто масло, и то с мяра. Най-добре е яйцата да са от свободно отглеждани кокошки и да бъдат приготвяни по-рохки, жълтъците да останат меки и цели, запазвайки максимална хранителна стойност и смилаемост. На масата имат място препечената филийка хляб, бобовите култури, а също зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско и бяло зеле. Между кореноплодните са много полезни хрян, чесън, джинджифил, листните зеленчуци пък са истински склад за животворна слънчева енергия. И хапването на плодове си има философия – само на празен стомах. Рийд съветва при пречистване да се остава на пресни плодове от 1 до 7 дни, но да се избира само един вид – грейпфрут, диня, ябълка, черно грозде...
 
От собствен опит
Даниъл Рийд е познат у нас с “Дао на прочистването”, “Дао на здравето, секса и дълголетието”, “Цигун”, сега ИК ”Хермес” предлага новата му книга “Китайският път към здравето. Опазване на трите съкровища”. Над 20 години Рийд е специализирал акупунктура, масаж, цигун, медитация и бойни изкуства под вещото ръководство на майстори в тези области. Той е роден през 1948 г. в Сан Франциско, прекарва детството си в Източна Африка, учи в Калифорнийския университет и в университета в Монтерей, 16 години прекарва в Тайван, после продължава изследователската и писателската си дейност в Тайланд. Със съпругата си се установяват в Австралия. За общуването с наставниците си признава: „Местните хора обичат да подлагат характера на изпитание. Трябва да останете доста дълго сред тях, за да ви се доверят... Познавах учителите си повече от 10 години, когато решиха да ме посветят в някои тайни”. Упражненията, които препоръчва Рийд, се основават на научни изследвания и личен опит.
 
Тонизираща трапеза

Пойзонз кракс

Това таитянско ястие според Д. Рийд е източник на незаменими мастни киселини, аминокиселини, минерали и микроелементи. Продукти: около 1 кг обелена и обезкостена риба тон, сьомга или друг подходящ за консумиране в сурово състояние дълбоководен океански вид, сок от 4-5 лимона, 1 ч. л. морска сол, ¾ чаша кокосово мляко, 1-2 глави лук на филийки, наситнени моркови и зелени камби.Приготвяне: Рибата се реже на хапки (2,5 на 1 см) и се слага в стъклена купа заедно с лимоновия сок и солта, разбърква се и се маринова 25 мин до напълно готова, после маринатата се отцежда и изхвърля. Към хапките се добавят зеленчуците и кокосовото мляко, разбърква се и се поднася.
Бадемово мляко

Рийд съветва напитките да не се смесват с твърди храни, за да не нарушават храносмилането, а и да се гарантира максимално усвояване на полезните вещества в тях. 
Продукти: 1 чаша сурови бадеми, които са престояли в хладилник накиснати във вода предишната нощ; 1 с. л. екстракт от ванилия, 2 с.л. мед, чиста вода и кубчета лед. Приготвяне: Водата се отцежда, бадемите се разбиват в блендер заедно с другите продукти и 1 и ¼ чаша вода. Течността се налива в чаши да се утаи и се изпива, утайките са добър източник на баластни вещества за организма.
Ечемичена отвара

Популярно традиционно питие в Корея, Япония и други северноазиатски региони, консумирано понякога с малко мед. Продукти: 2-3 с. л. ечемик, 2 ч. ч. чиста вода. Приготвяне: Ечемикът и водата се възваряват в тенджера, после къкрят на тих огън около час. Прецежда се и се пие горещо или се поднася, като изстине.

 
Източник:novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.