iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Анибал прецепи от Юкатан до средновековната крепост над Перник

Новини за Перник от iPernik

Пътешественикът от Мексико Анибал Родригес прецепи през света от Юкатан до хълма на болярина Кракра над Перник. 35-годишният любител на странстването даже се включи в акция за почистване на крепостния хълм.

Потомък на маите от полуостров Юкатан в далечно Мексико, създали удивителна култура и свои градове държави преди около 1 000 години, дойде в Перник и се възторгна от хората и историята. Той  се озова в Перник и случайно, но пък и не съвсем.

Анибал е роден в мексиканската област Гуадалахара. Преди пет години той дошъл да живее и работи в Европа, като последвал родителите си. В Мадрид се запознал с едно момиче от Перник и благодарение на нея се озова в България, в родния й гард. Анибал  е бил в повече от 50 държави. Обиколил цяла Южна и Северна Америка. Познава на пръсти Западна Европа, а сега има желяние да опознае страните от Източната част на контитента. Иска да види как живеят хората, какво ги вълнува,през техния бит и култура да опознае историята на държавата, в която отива.

Той пътува частно, като използва познанства, завързани на едно или друго място по света. В Мексико се е занимавал с екология  чрез неправителствени организации. Препитанието му е идвало от семейна фирма по делта и парапланеризъм. Скоро престоят му в Европа ще свърши и той ще се върне в Мексико, за да поеме бизнеса от баща си.

Анибал е написал две книги за устойчивото развитие и глабалните промени в света. Готви и трета, която се нуждае от сериозни проучвания, защото проследява исторически ход на глобалните промени. Очарован е от природата на България, от нейната древна и по-нова история. Още в Мадрид е бил наясно, че у нас ще види и много красиви момичета. Той гостуваше на близките на своята българска приятелка от Мадрид Емили Рибарска, но пък нейните приятели Миглен, Симона и други в Перник поеха пътешесвеника и го разведоха по музеите в София и до Рилския манастир.

За мексиканеца не беше чуждо да откликне на акцията за почистване на пернишката крепост. Акцията беше организирана от Консултативния съвет за младежка политика към кмета на Община Перник, със съдействието и по молба на на Културно-информационен център.  Включиха се представители на Клуб "Съхрани българското", Общински младежки съвет, Фондация "П.У.Л.С", сдружение  "Обектив", съобщи младежкият медиатор Александър Кръстанов и изказа благодарност на всички, които чистиха.

Старините предизвикаха интереса на госта, но и той имаше много какво да разкаже. Известно време Анибал прекарал сред едно от 120-те мексикански племена, които обединявали около 3 милиона индианци, живеещи по всички правила на природата и далече от цивилизацията. Не сатава дума за резервати, а за свободно битуване като преди стотици, стотици години. „Те се здамислят преди да отсекат дърво и преди да откъснат тревичка”, споделя Анибал. Според него това е едно от най-важните неща, които той би искал приятелите му по света зда знаят за неговата родина.

На новите си български приятели обясни, че всеки може да тръгне по света като него. Стига само да следва сърцето си. То ще го заведе във вярната посока, защото сърцето е, което знае винаги коя е тя.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.