iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Арт ателие за самотни майки на читалище "Нови хоризонти" представя изложба

Новини за Перник от iPernik

Народно читалище „Нови хоризонти” представи заключителна изложба на копринени шалове, претворяващи цветовете на дъгата,  арт продукти и аксесоари,  декоративни елементи и утилитарни предмети за бита от текстил, плетива и интериорни пана, изработени от майки, които сами отглеждат децата си.

Проектът има за цел да даде възможност на самотните майки да получат умения, които да ги направят способни сами да изработват изделия в областта на текстила, така че всяка жена  да придобие не само възможност за допълнителни доходи, но и самочувствие и увереност, че като личност може да бъде пълноценна и способна да се справя в трудни за нея ситуации. Основната цел е самотните родители да излязат от контингента на хората, търсещи социални помощи и да влязат за себе си и за обществото в  образа на победители, успяващи да се справят с реалните предизвикателства на живота.

Проектът е осъществен с подкрепата на Фондация Работилница за граждански инициативи и Тръст за гражданско общество за Централна и Източна Европа. Той е посветен  на мисията да реализира възможността една уязвима и крехка, но достойна за уважение социална група да реши сама собствените си проблеми чрез посредничеството на Народно читалище „Нови хоризонти”. Самотните майки  се събираха в приятна среда, за да придобият реални знания, умения и вяра в силите си.  Инициативите в проекта и широко разгърнатата информационна политика имат за задача да създадат цялостна обществена атмосфера на социална съпричастност и човешко разбирателство.

Изложбата е резултат на всеотдайността и творческото вдъхновение на преподавателите Елена Темелкова, Мариела Ивайлова и Светлана Панайотова в продължение на една година.

Последователни усилия се насочиха и към посредничество между самотните майки и бизнес средите в ролята им на потенциални работодатели, потребители и спомоществователи.  Проектът осъществи мисията си да даде криле на инициативността на самотните майки като даде поле на изява и на децата им. Съществена цел в провеждането на проекта бе да се създаде устойчива ценностна система на  децата на самотните майки и реалните измерения на тази идея  се осъществиха с помощта на педагози, психолози и посредством арт-терапия в детската занималня  на читалището.

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.