iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Атака организира протести в Босилеград

Новини за Перник от iPernik

Представители на българското национално малцинство и на партия Атака протестираха  в събота в Босилеград,  в Сърбия по повод 91-годишнината от подписването на Нойския договор.  

Демонстрацията се предвождаше от  лозунг с надпис „90 години сръбско робство”, звучаха патриотични песни и възгласи, разказаха очевидци. Протестът не е за отделяне от Сърбия, а срещу тежкия живот на българското малцинство в западните покрайнини, обясниха учасници в събитието.   

От Демократичния съюз на българите в Сърбия настояват за обучение на майчин език в училище и за разширяване на културните и спортните контакти с България.  От организацията протестират и срещу прехвърлянето на стотици хиляди кубици вода от Лисинското езеро към Власина.

Според последното преброяване около 10 000 са жителите на  Босилеград с българско самосъзнание. Демократичният съюз на българите е парламентарно представен и има двама опозиционни представители в местния съвет.

За протестите от България са пристигнали представители и симпатизанти на Атака с два автобуса. 8 автобуса обаче са останали на границата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.