iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


БАН-ските старчета запустили апетитен имот в пернишко село

Новини за Перник от iPernik

Свой имот в пернишкото село Студена Българската академия на науките е забравила свой имот в пернишкото село Студена. Тези дни скандалният факт стана публично достояние, благодарение на оповестен от медиите доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция. От него става ясно, че академията е давала под наем повечето от имотите, които притежава, за смешно ниски суми. Част от цените не са актуализирани от 2007 година, а други от далечната 1994 година.

Един от скандалните договори е сключен от Института по биология и имунология към БАН, който е предоставил 5 дка имот в Студена на фирма "Агробиопласт". Договорката е дружеството да плаща на академията 30 лева от приходите си, каквото и да означава това. Според изнесеното 16 години БАН взема от въпросния терен 6 десети от стотинката на кв. м. Това е около 500 пъти по-малко от минималната месечна цена, която академията е постановила в собствения си правилник.

По договор институтът е трябвало да осъществява съвместна дейност с фирмата, но това едва ли се е случвало. Договорът е подписан еднолично само от директора на института М. Моллова, въпреки че на него е задължително да фигурира парафът на шефа на БАН акад. Никола Съботинов. Наемател на имота е жител на Студена. Преди да се отдаде на частен бизнес Иван Николов е бил зам. директор на въпросния институт, разказват местните. Откакто владее заграденото пространство с недостроени постройки в близост до входа към стената на яз. „Студена", той не е правил нищо там. Просто го стопанисва, затова може би от БАН трябва да му плащат на него за охрана. Казват, че там трябвало да има някакава база на институт за опазване на околната среда. Имало даже съоръжения и машини навремето, но сега всичко е запустяло.

Академеците се канят да протестират за пари . На 3-ти ноември те ще излязат пред институциите, от които зависи взимането на решение за защита на БАН и поддръжката на нейната дейност. Общото събрание на академията е излязло и с протестна декларация за състоянието на науката и на БАН. В декларацията се посочва, че финансово академията е доведена до пълно разрушаване. Академик Съботинов отбеляза, че липсват пари за заплати на учените, а институтите спират работа.

Но преди да искат от държавата, добре би било „учените", които финансовият министър нарече"академични старчета", трябва да си подредят собствения двор. Данъкоплатецът не е съгласен да издържа хора, които само искат, а нищо не дават и не правят. / Градски вестник 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.