iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бизнесът избира кадри от класните стаи

Новини за Перник от iPernik

Бизнесът влиза в гимназиите, за да си избира кадри направо от класните стаи. Системата се въвежда за първи път у нас в пернишката професионална гимназия по строителство "Архитект Йордан Миланов".

 

В кабинетите по практика са изградени специални кабини със затъмнени стъкла. В "ложите", които са на втория етаж в стаите, ще могат да влизат емисари на фирми, без да ги усетят гимназистите. Те ще проследяват занятията и уменията на възпитаниците и ще си набелязват най-кадърните. На тях ще плащат стипендии и ще ги взимат на стаж. Ако и там се представят добре, след дипломирането ще получат трудови договори.

 

Проектът струва 140 хил.лв. 35 хил. от тях са по националната програма "Организация на професионалното образование". Още толкова са събрани от спонсори, а останалите пари са от учителите и труда на гимназистите, които сами са ремонтирали стаите. Вече работят два от четирите специализирани кабинета в пернишкия техникум - по шлосерство и геодезия. Останалите все още се оборудват с модерна техника.

 

Около 30 възпитаници на училището всяка година отиват на стаж във фирми по покана на бизнеса. В момента предприемачи са отпуснали стипендии и за висше на трима ученици, приети в новия Европейски политехнически университет в Перник - съобщи директорът на гимназията Самуил Шейнин. Според него обаче като цяло в страната бизнесът не проявява достатъчно активност. Рядко емисари на фирми идват на държавните зрелостни изпити по професиите въпреки поканите от директорите.

 

Да се отвори образователната система към бизнеса е главна цел и на промените в закона за професионалното образование - каза зам. образователният министър Милена Дамянова, която бе на откриването на специализираните кабинети в Перник. Работната група вече била готова с предложенията за изменения. Новото в тях е възможността на предприемачите да участват на ниво образователни програми и да моделират специалистите в зависимост от изискванията на пазара на труда.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.