iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


БНТ: Спасителите от "Духлата"

Новини за Перник от iPernik
Единственият вариант за спасяване на хората е бил да се отпуши карстовият извор и така да се намали нивото на подземните реки. За това е бил нужен стабилен багер. Намирането му се оказва най-трудната задача. Лични контакти, а не институциите са помогнали за успешното спасяване на 7-те души в Духлата, твърди ръководителят на акцията Атанас Русев. По думите му цели 12 часа Гражданска защита отказва техника с оправданието, че наводненията в района са много.

Атанас Русев - ръководител на акцията:
- Значи ние трябваше да стигнем до главния секретар на МВР, за да може той да се разпореди и оттам нататъка вече, ако искахме хоро да има там, и хоро щеше да дойде.

Щом багерът започва да копае, оттичането на водата от пещерата се ускорява десетократно и така почти 15 часа. Пещерняци са влизали на групи да следят как пада нивото вътре. На място пристигат и ветерани, които подсказват за прокопаване в пещерата на обходен маршрут до Зала Рибката и там намират седмината. Те са били мобилизирани, нямало е паника, въпреки пронизващия грохот на водата.

Илия Драганов - пещерняк и алпинист:
Най-тежкият момент беше когато се покачваше водата, а нагоре до тавана оставяха няколко метра.

Несъобразяване с метеорологичната обстановка е основната грешка на групата пещерняци. Анализите ще продължат, със сигурност обаче на дневен ред отново излиза липсата на закон за пещерите.

Автор: Цв.Атанасова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.