iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко води Путин в Църногорския манастир над Гигинци?

Новини за Перник от iPernik

Очакват българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Владимир Путин в неделя да посетят Църногорския манастир "Св. Св. Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. Това ще бъде второто за тази година посещение на Борисов в светата обител.

Ако Путин не бъде в неделя в България, то много е вероятно негов представител да бъде там.  Новият параклис в обителта ще носи името на руския светия св. Силуан Атонски и с това се обяснява руския интерес към възстановявания от 2005 г. насам манастир. Това е първият храм на Балканите, който ще бъде в чест на св. Силуан Атонски.

Днес  в манастира да проверят до къде са стигнали обновителните работи са били министърът без портфейл  Божидар Димитръв и финансовият минисър Симеон Дянков със семейството си. Това потвърди йеромонах Никанор от манастирското братство.

Монасите  подготвят  голям празник  за 14 ноември, когато по староотеческия календар те почитат паметта на светите безсребърници и лечители Козма и Дамян.

За Богослуженията ще се съберат духовници от Балканите. Ще дойдат трима монаси от Суковския манастир в Сърбия, за да върнат визитата на йеромонах Никанор от 21 септември, когато той служи в Сръбско.

Техният игумен йеромонах Серафим  ще оглави среднощното бдение в навечерието на празника.  От скита „Малката св. Ана” в Солун идва старецът Спиридон, който е голям приятел на България. С него от Гърция ще дойдат и църковни певци.

Празничната св. Литургия ще отслужи Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Българския патриарх.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.