iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко не ряза лента - яде баница и баклава на пътен възел Даскалово

Новини за Перник от iPernik


Премиерът Бойко Борисов само инспектира строежа на пътен възел „Даскалово", част от магистрала „Люлин" и не преряза лента. Затова пък, както му беше обещала презвитерата на Църква Невена го почерпи постна банаци - заради Коледните пости и баклава.

Министър-председателят пристигна заедно с вицепремиера Цветан Цветанов и министър Росен Плевнелиев.

По традиция Борисов сам караше автомобила, като преди да спре да говори с журналисти, направи почетна обиклолка по кръговото.

Припомняме, вчера, ден преди днешната визита на Борисов, възелът бе инспектиран от шефа на пътната агенция и пуснат тестово за движение.

Представител на фирмата изпълнител Мапа чингиз посочи, че тази седмица се очакват положителни температури, а премиерът каза, че е поръчал южняк.

„Имаме нагреватели, с които подгряваме след като излеем бетона", съобщиха от Мапа Чингиз и допълниха, че асфалтовите работи са приключили. До 8-10 януари ще се правят довършителни работи. „През втората седмица на януари можем да кажем, че пътят ще бъде готов", докладваха пред премиера строителите на пътя.

Министър-председателят посочи, че пътният възел ще бъде пуснат пробно до май месец. Тогава ще бъдат издадени и всички строителни разрешения.

Премиерът Борисов каза, че от ЕК са идвали на посещение. „Росен Плевнелиев ги докара, защото не вярваха, че тук са били планини и ливади, а сега е асфалт", похвали се премиерът.

Министър Цветан Цветанов добави, че това е напълно нормално, при положение, че през 20 дни се прави проверка.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че 2000 души са работили денонощно по изграждането на съоръжението. До сега са извършени работи за общо 174 млн. евро от общо 185 млн. евро.

Магистралата е тотално готова, абсолютно в график", похвали се Плевнелиев. По думите му е изключително важно, че в момента нито един лев, както правителството е обещало, няма да бъде изгубен. Той посочи, че държавата е изпълнила ангажимента си за бързо разплащане. „Държавата е платила 32 млн. евро. Още 142 млн. евро са усвоени от меморандума по ИСПА", допълни министърът.

„Това, което обещахме - да отпушим за зимния сезон пътя от София за Благоевград, вече е факт - двулентов път, кръговото е готово, естакадата ще бъде пусната до Нова година, в момента й слагат мантинелите", обясни премиерът.

По думите му до 10 януари ще стане готова и автомагистрала „Люлин" и тя ще бъде пусната пробно. Паралелно с това ще се правят довършителни работи, информира още той.

През май месец, когато времето се затопли, където е необходимо, ще се преасфалтира, нареди министър-председателят. „Ще издадем тогава и разрешения", допълни още той.

Премиерът подчерта, че истински съжалява за това, което са му казали в Брюксел. „Тези доноси, които пращат българи, за да не се построи магистрала „Тракия", просто не им отиват", коментира Борисов.

Той посочи, че цялата апликационна форма и финансирането на магистрала „Тракия" са на бюрото на Барозу. „Два дена беше на Европейски съвет. Надявам се до следващата седмица да подпише финансирането, въпреки всички доноси", посочи Борисов.

Просто ни се смеят, че българи топят българи, за да няма магистрала „Тракия", сподели премиерът и допълни, че „доносите" идвали от опозицията:
„И от сините, и от червените - всеки, който има някаква връзчица там или някакво познанство от преди, се опитва да спре „Тракия".

На въпрос дали приема това като удар срещу себе си, Борисов подчерта, че приема доносите като удар към всички хора, които минават с автомобилите. „Завиждат. Мъчно им е, защото това само е било в сърцето, мечтите на много много поколения политици, а и на всички българи", категоричен е Бойко Борисов.

„Помните тука какво беше. Виждате сега двулентовия път", похвали се отново министър-председателят.

Той изрази надежда през май да започне строежа на първите два лота на магистрала „Струма" и до тогава да се организира финансирането. На 15 януари в България ще бъде президентът на Европейската инвестиционна банка, съобщи Бойко Борисов. „Убеден съм, че ще се договорим за кофинансирането на магистралата", посочи премиерът и допълни, че вече има уговорка от Европейската инвестиционна банка да доведат експерти, които да наблюдават работата.

За да не стане като предишното правителство - тука заварихме поляни и ливади", обясни Борисов.

„Знаете, че технологичният срок на „Марица" тече, каза още той. През май - юни ще бъдат готови локалите на „Икея" (големият мебелен магазин от известната верига, който се строи на околовръстното преди ж.к. Младост, б.р.).

Метрото видяхте как върви. До 1990 г. НДК беше показван като най-сериозен стоеж, но е като пионерска работа в сравнение в трите лота на Метрополитена, които се правят в момента", коментира премиерът. „Нов град строим под земята. Това е, което правим в момента", допълни още той.

Той посочи, че не може да говори от името на опозицията и допълни, че се надява на подкрепата на всички българи за това, което прави.

„Не им обръщам внимание. Дайте да си гледаме работата. На тях това им е работата - трябва да кажат нещо в парламента", обясни поведението на Синята коалиция Борисов.

Не им се сърдя. Завистта е огромна. Ако се поставим ние на тяхно място - те да правят толкова магистрали, толкова строежи, може би...Аз завист нямам, но някой от министрите сигурно щеше да се изказва по този начин. Трябва да им прощаваме, идват такива хубави празници", смята Борисов.

На въпрос дали това е цената за подкрепата на Синята коалиция в парламента премиерът сподели: „Моят спорт цял живот е бил такъв, че цял живот съм понасял удари. Важно е накрая съдията, който ще вдигне ръката".

Перничани почерпиха министър-председателя с червено вино, постна баница с тиква и баклава. Премиерът отказа червеното вино, тъй като от НСО не му давали.
„Искам като минем от тука перничани баница да ни слагат, а не да ни гонят с камъни", каза Борисов с усмивка и пожела весели празници на перничани. / news.bg

Снимки: БГНЕС

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.