iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бриго Аспарухов: Новият ляв проект на Първанов може и без БСП

Новини за Перник от iPernik

С о.р. ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба пред 24 часа:

 

- Какво освен скандали за плоския данък и спорове за президентския проект става в БСП сега, г-н Аспарухов?

- Тя продължава мъчително да търси своя път като най-голямата партия в лявото пространство. Кризата е очевидна - политическа, кадрова, на идеи.

 

- Накъде ще върви БСП?

- БСП отдавна, постепенно и упорито губи своя образ на изразител и защитник на онази част от обществото, която наричаме лява или бедна. Партията престана да говори с езика на хората си. Изхвърли от речника си думи и изрази като "експлоатация на труда" например. Лява партия, която престане да говори за това, която престане да гледа към своите класици, тоест изхвърли идеологията и в политиката, и в икономиката, не гледа към социалната политика, независимо от историческия период на развитието на страната, се превръща в неавтентична партия.

 

- Това означава ли, че България вече има нужда от автентична лява политическа формация?

- Да, трябва вече да се мисли за това. За нова социалистическа партия, която да се върне не към революциите, а към корените си.

 

- Твърди се, че вече няма работническа класа...

- Има такава класа. Има експлоатация на интелектуален труд. Подготвени умни българи в най-различни сфери на икономиката търсят своето призвание и прехрана навън.

А това е готовият потенциал на България. Има културна експлоатация. Почти всички наши интелектуалци изпитват нужда от пари, чувстват се неуютно. Къде да отидат те? БСП трябва най-напред да върне образа си на социална лява силна партия. Да се върне към своята идеология, за да могат хората да я разбират.

Сега тя е с размити разбирания и изрази, хората не могат да се ориентират каква партия сме - лява с дясна фразеология или дясна с лява фразеология. Нещо, което впрочем е валидно за всички партии у нас и затова са нетрайни.

 

- Битката в БСП за какво е - за идеи или за лидерство?

- И за двете. За лидерството вече загубихме достатъчно време - година и половина след краха на парламентарните избори. Вече е все едно кой ще бъде лидерът на БСП. Сега, ако имаме потенциал за това, трябва да се говори за политиката на партията. Как да привлечем широките маси, за да се изработи алтернатива на това управление, която вероятност за жалост все повече и повече се отдалечава.

 

- Намеквате за нов ляв проект? Това се свързва с амбицията на Георги Първанов за такъв проект...

- Припомням ви не от чувство за себеизтъкване, че бях първият, който повдигна този въпрос още през ноември 2009 г. И този глас се чу от Перник в разговор с местни журналисти. Тогава изразих мнението, че България има нужда от нов ляв проект. Казах, че единственият утвърден държавник с богат политически опит, произлизащ от левицата и вече оглавявал БСП, е Първанов.

 

- Защо мислите, че той е най-подходящият да реализира такъв проект?

- Първанов има два пътя, след като изтече вторият му мандат. Единият е да се затвори в държавния си офис с няколко сътрудници и да твори. Вторият път, който аз предпочитам, а и вероятно много хора, е той да включи своя интелектуален и политически потенциал в създаването на нова формация.

Дали тя ще е широко гражданско движение, или нова партия, е без значение. Въпросът е, че сега България има крещяща нужда от такъв проект - силно социален, който да привлече много хора и да бъде градивна, конструктивна алтернатива на това управление.

 

- Да не искате да кажете, че в Перник сте развили тази теза без знанието и разрешението на президента?

- Не съм разговарял преди това нито с президента, нито с БСП. Стимулирам всеки, произхождащ от левицата, който се опитва да мисли с главата си за нов политически проект. Без БСП това не може да стане, но доскоро се мислеше, че ако се създаде нещо ново извън БСП, то е обречено на неуспех. Смятам, че това вече не е така.

БСП не обръща внимание на тези, които я критикуват. Но ако някой застраши ръководството на партията или се опита да откъсне живо месо от нея, тогава то става много заинтересовано и се притеснява...

 

- Ами то ръководството на всяка партия реагира така, пази креслата си...

- ... Спомням си един случай с д-р Петър Дертлиев. Беше гост на един от конгресите на нашата партия. В приветствието си към конгреса каза, че БСП говори за коалиция, но никога не може да я направи. Тя винаги изяжда коалиционните си партньори. Голямата ми изненада беше, че залата изръкопляска на думите му. Всички знаеха тежката диагноза, но никой не я произнасяше на глас. Това беше преди 2001 г., когато Първанов създаваше коалиционния модел на БСП - 17 леви партии влязоха в коалиция "Нова левица".

 

- Казахте, че на сегашното управление е необходима алтернатива. Защо? Народът избра ГЕРБ да го управлява.

- Когато едно общество иска да създаде своя тип авторитарен управленец или своя диктатор, нищо не може да го спре. Сега се говори (от профсъюзи, от умни хора и др.) така: правителството реши, но ние ще говорим с Бойко Борисов и той ще пререши въпроса.

А нали Борисов ръководи този колективен орган. Отделянето на министър- председателя от масата, от правителството, си е чисто създаване на диктатор, утвърждава авторитарното управление. И колкото по-бързо народът, политиците и журналистите разберат това и спрат този процес, толкова по-добре за България.

 

- След онова ваше изказване в Перник обади ли ви се президентът Първанов?

- Не. Но в едно интервю на конкретен въпрос за бъдещето му каза: "След президентския мандат оставам в политиката." Той вече не говори за строги партийни рамки, а за хора, за човешки потенциал от различни цветове. Това искам да дочакаме - да се говори на езика на интересите на България, а не на езика на партийните интереси.

 

- В изказването си в Перник казахте, че бихте се кандидатирали и за президент.Все още ли мислите така?

- Защо го казах тогава? Перник има голям принос в политическата история на България - Георги Димитров, Георги Първанов. Казах, че Перник може да създаде традиция и в избора напрезидент на България. Защо следващият да не е пак от Перник? Това предизвика логичния въпрос на журналистите бих ли се кандидатирал. Отговорих: "Ако България има нужда от мен - да." Динамиката на политическите процеси невинаги може да се предвиди, така че всичко може да се очаква.

 

- В обществото тръгна разговор за правомощията на президента. Нуждае ли се той от повече власт?

- Не е нужно. Затова предлагам президентът да се избира от Народното събрание, но когато в него вече има 120, а не 240 депутати.

На една 7,5-милионна България с 6,5 млн. гласоподаватели не са й нужни толкова много народни представители. 120 души, добре подбрани, ще свършат много по-добра работа. А президентът ще дава отчета си за работа пред парламента. Така е в Турция, в Гърция, в Германия...

Защо са ни необходими два центъра на властта? В България е важна изпълнителната власт, от нея народът очаква, а не от президента или от Народното събрание. А за да спре политическият пазар, трябва да има закон за задължително гласуване. Това ще спре заиграванията и пазарлъците с някои силни етнически партии. Освен това, за да бъде държавата ни по-добре уредена, трябва да има ново административно-териториално разделение. Не са ни нужни 28 области, а 6-7. И областните управители да бъдат избирани пряко от народа. Това е изключително важен въпрос за България.

 

- Борисов ще се кандидатира ли за президент?

- Бойко Борисов ще се кандидатира и за треньор на националния отбор по футбол, и за президент, и за премиер... За всичко онова, което дава власт и възможност да управляващ авторитарно.

 

- Как ще коментирате скандалите около избора на нов директор на военното разузнаване?

- Въпросът е България има ли нужда от отделно Военно разузнаване (ВР) с огромен щат и човешки потенциал. Според мен няма. Дали задачите, които изпълняваше ВР преди 1989 г., са валидни и сега? Не, не са валидни. То трябва да бъде дирекция в едно обединено разузнаване. Основният въпрос е как да реформираме сектора разузнаване така, че да се вписва в съвременния процес за изграждане на глобалната сигурност.

 

ВИЗИТКА

- Роден на 15 юни 1945 г. в село Вискяр, Пернишко

- Завършва немската езикова гимназия в Ловеч и после външна търговия във ВИИ „Карл Маркс"

- Работи в Първо главно управление на Държавна сигурност от 1979 г. до 1990 г.

- От 28 август 1991 г. до 6 март 1997 г. е директор на същото управление, но преименувано на Национална разузнавателна служба (НРС)

- Беше депутат от БСП и кандидат за кмет на София

- Сега работи в частния бизнес

ПЕНЧО КОВАЧЕВ - 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.