iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


БСП брои електорат с подписка срещу данък "колиби"

Новини за Перник от iPernik

От вчера т. нар. данък "колиба" вече е факт, въпреки че разумен аргумент за приемането му няма. 

След първото четене на измененията и допълненията на Закона за местните данъци и такси, по решение на ИБ  на БСП , столетната партия започва събирането на подписка срещу предложения от управляващите данък „колиба”.

Ако не друго така от БСП ще могат да преброят поне част от електората си.  А и самият данък си е лишен от смисъл - подобно на хрумката БОРКОР.

Защо е лишен от смисъл? 33 768 имота в община Перник са с данъчни оценки под 1 680 лв. Ако се събере дължимият според предлаганите от ГЕРБ промени налог за тях, то  сумата няма да надвишава много 40 хил. лв. Това коментира на пресконференция в Перник народният представител Ангел Найденов. Простата аритметика подсказва, че от бедните хора с имоти без стойност ще се иска по 1 – 1,50 лв.

Никой обаче не е помислил сякаш за разходите за уведомления и за таксите по преводите.  

Дали в преходните и заключителни разпоредби на предлаганите промени в закона за местните данъци и такси не е указана и точно банката през която трябва да се плаща налогът, попитаха журналисти.

По думите на депутата цинизъм е месеци наред да се спряга намерение за въвеждане на данък „лукс” и накрая да се предложи нещо, което нито гарантира приходи, нито има смисъл, защото ще натовари най-бедните хора.

Найденов поясни, че подписката не цели референдум, защото по конституция по отношение на данъците допитване до народа не е възможно. Той обаче изрази мнение, че е крайно време чрез у

През годините данъкът на бедните е варирал. През 2005г. отпада данъчното облагане за имоти с данъчна оценка до 1 400 лв. Пред 2006г- сумата е 1680 лв. През 2009г. несе облагат имоти, които са оценени на 2 520 лв.   Защо сега от ГЕРБ предлагат да се облагат всички имоти, обяснение няма.

 

Въпреки протестите на опозицията, че самото събиране на данъци  ще струва много повече от приходите от тях, мнозинството прие новия данък при второто четене на закона за местните данъци и такси.  Депутатите гласуваха вчера имоти с данъчна оценка под 1680 лв. също да бъдат облагани с налог.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.