iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ВиК се справи с пороя. Размихме се с режим на водата

Новини за Перник от iPernik

"ВиК"- Перник получи 6 за действията при пороя. Специалната благодарност, съпроводена с похвала за доброто управление на язовир "Студена" е получила шефката Искра Златанова от "Байсенова дирекция" в Благоевград. Избегнахме грешката от големите наводнения през 2005 и още от октомври започнахме да искаме разрешение за профилактично изпускане на язовир "Студена". Карт бланш е даден на 13 ноември и оттогава до събота са източени 1 млн. кубика. В деня на пороя - изпускателите на язовира са били затворени. "Спряхме притока от двата канала и с цената на финансова загуба за нас, преустановихме работата на втора турбина на ВЕЦ- Перник", каза Златанова.

Слухове, тръгнали покрай бедствието в Кресненско дефиле, предизвикали проверка от страна на "Басейнова дирекция". Дойдоха, провериха и видяха, че ние нямаме отношение към случващото се там. Стана ми много приятно, когато ни похвалиха", каза Златанова.

При потопа в събота, притокът е бил 37 куб.м./сек. Работещи в системата повече от 20 години, не помнят друг път да е влизало толкова много вода в язовира. Само за три дни- от петък до неделя обемът на водоема се е повишил с 3 млн. кубика. Вчера водата е паднала под 22.4 млн кубика. Изпускането е възстановено, като се изтточват по 4 кубика/сек.

Водата от язовира е мътна, но става за пиене. Това твърдят и от ВиК, и от РИОКОЗ- Перник. "Самата аз пия от нея", каза пред журналисти шефката на водоснабдителната фирма Искра Златанова. Последните проби, направени вчера показват, че микробиологията е под нормата. Препоръчва се само малко повече остатъчен хлор на ниво изход на пречиствателната станция. Внимаваме с хлора, тъй като прехлорирането е по- опасно, отколкото мътността, каза Златанова.

Проблемът със замътяването е следствие пороя от събота. Водата в язовира беше като боза, разказват специалистите. Пречиствателната станция за питейна вода има ограничен капацитет и няма възможност да пречиства необходимите за питейно- битови нужди водни количества.

"За да избегнем пълното спиране, пускаме водата с малко по- голяма мътност, докато нещата се нормализират. В понеделник вечерта бяхме пред режим. Отделни квартали в Перник като Могиличе, Ралица, Радина чешма, село Дивотино бяха без всякаква вода още от събота. В понеделник им възстановихме водоподаването за сметка на спирането на водата в Калкас и високите части на "Изток". Вчера сутринта пуснахме водата навсякъде", но тя е по-мътна от предишните дни, обясни Златанова.

Толкова мътна вода-с 112 млгр/л. не е влизала в пречиствателната станция дори и през 1993-та, когато язовирът беше в санитарния си минимум, и на практика пиехме вода от дъното, твърдят от пречиствателната станция. За разлика от БДС, нормативната база сега е либерализирана. Вместо конкретна норма за мътността, в Наредба 9 е записано мътност, приемлива за потребителите. Затова в Перник решили да спазват определеното с БДС замътяване от 1.5 млтр/л., каза шефката на пречиствателните станции Даниела Костадинова. Вчера водата е излизала от пречиствателната станция със замътяване около 18 млгр/л./ Градски вестник


iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.