iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вписват в регистър Хоспис Св. Иван Рилски към пернишката болница

Новини за Перник от iPernik

Хосписите към болничните заведения вече ще бъдат вписвани в регистрите на лечебните заведения от ресорното министерство и регионалните центрове по здравеопазване. Гова реши правителството в началото на декември. Приета беше специална Наредба за водене на регистър на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите. Целта на документа е да се приведат в действие последните изменения и допълнения в Закона за лечебните заведения.

В регистрите вече ще се включват както лечебни заведения за болнична помощ, така и за извънболнична помощ и хосписите.

Така добре оборудваният Хоспис „Св. Иван Рилски” ще бъде популяризиран. Той съществува като отделно звено от пернишката Многопрофилна болница за активно лечение „Рахила Ангелова” и е едно добро място за терапия, долекуване и рехабилитация  на тежко болни възрастни хора. Хосписът предлага денонощно медицинско обслужване и наблюдение. Пациентите са настанени при отлични битови условия. Предлагат се и диетични менюта според здравословното състояние и вкусовите предпочитания на пациента. Цените на услугата се определят според състоянието на настанените, но са пресметнати по минимални тарифи. Въпреки това те са по джоба само на по-състоятелни хора.

Хосписът беше направен преди две години, но и досега капацитетът му не е запълнен на 100% - винаги има свободни места. Може би средствата вложени в създаването му е трябвало да се изразходват за ремонт на детското отделение, което е проблем за здравното заведение, защото е изключително окаяно състояние. Въпреки настояванията на ръководството на болницата, за сега средства за ремонт не се отпускат.

Затова пък модерният хоспис ще стане част от регистъра и с това може да привлече нови пациенти.

Приетата нова Наредба усъвършенства досегашният ред за водене на регистри на лечебните заведения от ресорното министерство и регионалните центрове по здравеопазване. Занапред в тях ще фигурира информация за вида на лечебното заведение, нивото на компетентност, което е получило при регистрацията си, данни за броя на специалистите, обема дейности в него, наличната апаратура.

Регистърът не се отнася за частните хосписи. В Перник има две такива социални звена, но в тях цените на услугата са значително по-високи.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.