iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Трън се готвят за празника на картофите

Новини за Перник от iPernik

Празник на картофите подготвят усилено в Трън. Всяка година на деня , в който православните честват свети Мина (11 ноември) общината става домакин на картофен панаир. Тази година традицията леко е изместена и празникът ще бъде на 12 ноември – петък, съобщи кметът на Трън Станислав Николов.

На площада в специализирани щандове производители на картофи от общините Трън, Брезник, Радомир и Земен ще покажат своята продукция, а кулинарите ще демонстрират ястия от картофи.

Фирми за растителна защита и водещи семепроизводители ще презентират своята дейност. IС това ще започне събитието в 11 часа.

За доброто настроение на площада ще свири оркестър. За участниците в панаира е предвиден и коктейл с по чаша вино и картофени мезета, уточни Николов но не издаде повече. Кметът само уточни, че ще се аблегне на картофите с телешко, а не на традиционната за района клин чорба.

Над  3 500 дка се засяват с картофи в Трънско всяка година. Средният добив варира от 2,5  до – 3, т/дка. Стиго се обаче и до рекордните 5 т. от декар от специални сортове картофи.

Снимка: БТА - архив 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.