iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Грипът настъпва, министърът успокоява

Новини за Перник от iPernik

Грипът постепенно настъпва. От РИКОЗ в Перник съобщават, че за периода 06.12.2010 г.- 12.12.2010 г. нивото на интензивност на епидемиологичния процес на грип и остри респираторни заболявания нараства в района на Перник е нарастнало.  Заболеваемостта е скочила от 86,16 на 163,46 на 10 000 души.

Регистрирани са 172 случая на инфекциозни болести, срещу 102 за предходната седмица. От тях 129 пациенти с остри респираторни заболявания са посетили кабинетите на джипитата срещу 68 за предходния 7-дневен период.
От РИКОЗ припомнят, че наблюдаваните  лица от всички възрастови групи са общо 7892.

Въпреки увеличеният брой  настинки, засега епидемия няма. Най-много са болните сред децата до 4 годинки. „Предвид бързата динамика на развитие на епидемичния процес при грипа, вероятно ще се запази тенденцията за нарастване броя на заболелите лица и през следващите дни”, казаха от РИОКОЗ.

В същото време здравният министър д-р Стефан Константинов призова да не се паникьосваме пред грипа и особено заради неговият свински вариант. По неговите думи било нормално за сезона да има повече хора, заболели от вирусни заболявания. Константинов увери, че у нас има достатъчно ваксини срещу болестта.

Миналата година от истерията покрай свинския грип Гърция купи 3 млн. излишни ваксини, а България остана без здравен министър, предупреди Константинов. Той започна серия от срещи с парламентарно представените партии, за да им представи новата стратегия за реформа на здравното ведомство.

Масово е недоволството срещу намерението напаловина да се намалят парите за спешна помощ, а джипитата предрекоха, че идеята да се отворят кабинети към груповите практики, които да обслужват пациенти през нощта и по празници, няма да проработи.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.