iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават курбан за св. архангел Михаил на Трънския манастир

Новини за Перник от iPernik

Почитаният на днешния ден най-пръв и главен между Божиите ангели светия Архистратиг Михаил е рамо на храма в известния Трънски манастир.  По този повод днес край манастира беше даден курбан за здраве и благодат, съобщи кметът на Трън Станислав Николов. 

Обителта се намира на около 5 км след Трън по посока на Трънското ждрело и до него се стига по асфалтов път, а после се ходи малко пеша. За жалост сега от него е останал само храмът носещ името на  св. архангел Михаил.

Трънският манастир "Св. Архангел Михаил" е основан по време на Второто българско царство. Първоначално е построен през XIII век, а по-късно - в края на XVI век е обновен.

През 14в. в манастира е имало около седемдесет монаси, които са избити от кърджалиите, а самата обител е изпепелена.

Запазени надписи свидетелстват, че единствено запазената сега църква "Свети Архангел Михаил" с красивите си стенописи е от началото на XVI век.

Забелязват се два слоя стенописи. Забележителни са фреските от неизвестен майстор, които изобразяват "Благовещение", "Светци", "Св. Григор" и др.

През турско робство манастирът е служел за просве­тено огнище. В него е имало и килийно училище. По време на Възраждането в него е основан Трънският революцио­нен комитет. Твърди се даже, че тук е отсядал Левски.

В Трънския манастир е живял българина Ефрем Белградски, който по-късно е провъзгласен за сръбски патриарх.

В момента енорийският свещеник от. Петър Христов, който е единствен за 52 селища в Трънската духовна околия се опитва да възстанови старата магерница със собствен и този на близките му труд. Има идея да направи заслон в близост до мястото на манастира.

Храмът е в окаяно състояние, но има останки от стенописи и много интересен жертвен камък в олтара, който е от римско време. Иманяри разбиват системно и малкото, което е направено за църквата. Мястото се нуждае от много работа и средства за възстановяването му.

Кметът на община Трън Станислав Николов полага усилия за осъществяване на проект за основен ремонт на храма. Предстои откриването на дарителска сметка за набиране на средства за спешен ремонт на покрива на храма.

 Снимки: Андрей Андреев, Tourist Sites of Bulgaria by Andrey and Dilyana

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.