iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Два бона глоба за сергии с пиратки, 2500 за гръм на улицата

Новини за Перник от iPernik

До два бона глоба ще плащат търговци, които продават пиратки и фойерверки на улицата или в бакалията. Санкцията тръгва от 500 лева, но може да достигне и до 10 000 при неколкократно заляване в нарушение, съобщиха от полицията.


Търговците трябва да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба на български език. Не се допуска продажбата на пиротехнически изделия - видимо повредени, с разкъсана опаковкаи  фитили.


В Пернишко има 6 фирми, извършващи търговия с такива стоки, които притежават надлежно издадени полицейски разрешения от съответните РУ на МВР.  В  общ. Перник това са  “Емира 94” ЕООД на ул. “П. Каравелов”, ЕТ “Васил Сергиев” на ул. “Кракра” /Магазин за Ловно рибарски принадлежности/, “Лори” ООД на ул. “Граово”. “БИЛЛА” – Перник има изтекло разрешение, валидно до месец април 2010г., което до настоящия момент не е подновено!


В общ. Радомир – магазина на Ловно рибарското дружество и гр. Брезник също магазина на Ловно рибарското дружество.


Празничната еуфория в навечерието на Коледните и Новогодишни празници предизвиква у много хора желание да  употребяват пиротехнически изделия с увеселителна цел - пиратки, бомбички, фойерверки и др. През последните години в нашата област подобни „празнични" изяви започват още в първите дни на декември. Гърмежи, предизвикани от неправомерното използване на пиротехнически изделия постоянно смущават общественото спокойствие в районите на училища, болници, детски заведения, паркове и площади. Денонощно  ехтят канонади, а всяка година в Центровете за спешна медицинска помощ и полицията постъпват сигнали за телесни повреди и имуществени вреди, вследствие употреба на пиратки и саморъчно направени бомбички, попаднали в ръцете на деца и тийнейджъри. Затова от пернишката полиция предупреждават гражданите, че употребата на пиротехнически изделия с увеселителна цел не е съвсем безопасно развлечение. Когато се употребяват в нарушение на инструкциите приложени към тях, могат да предизвикат различни наранявания. 


Пиротехническите изделия с увеселителна цел се използват след запознаване с инструкциите на производителя за безопасна употреба, които са задължителни за спазване.


Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на здравните и лечебни заведения, учебни заведения и заведения за социални услуги, молитвени домове храмове и манастири с изключение на тези от категория 1 /бенгалски огън, конфети и др. подобни/.


Правилата за безопасно съхранение, търговия и употреба на увеселителните пиротехнически изделия се съдържат и в Заповедите на Кметовете на общини, с които се забранява употребата на пиратки, бомбички и др. или саморъчно направени такива в нарушение на общоприетите норми на морал и поведение, по улици, площади, паркове и други обществени места.


 За употреба на пиротехнически изделия на забранените за това места се налагат глоби от 500 до 2500 лв. При повторно нарушение се налага глоба от 3000 до 8000 лв. и отнемане на разрешението за срок до две години.


При нарушения на Закона или за неправилна употреба на пиротехнически изделия, гражданите могат да подават сигнали на телефони 166, 112 или в най-близкото поделение на МВР.


 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.