iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дойде АПИ и изгони БСП и ГЕРБ от шосето през Бучино

Новини за Перник от iPernik

Има един стар виц за партизанския дневник, където пишело: днес партизаните превзеха горичката, утре полицията си я върнала и така докато дошъл горският и изгонил от горичката и партизаните, и полицаите.

Нещо такова се случва и с шосето от Перник през Големо и Мало Бучино към София.

Алтернативният път за перничани до столицата се превърна в територия за политически престрелки.

На 8 ноември от БСП в Перник огласиха Отворено писмо за това шосе:

До г-н Бойко Борисов – Министър-председател на РБ

До г-н Росен Плевнелиев- Министър на регионалното развитие и благоустройство

До г-н Иво Петров –Областен управител на Перник

До народните представители от ППГЕРБ от 14 МИР Перник

 

 

Отворено писмо

 

на Изпълнителното бюро на БСП – Перник

 

Уважаеми господа,

Изразяваме силното недоволство на хилядите перничани, пътуващи ежедневно по републикански път Е-79 в участъка Перник-Драгичево София.

След „отпушването”на новия пътен възел в квартал „Църква” ситуацията стана многократно по-тежка. Този 25-километров път се изминава в натоварените моменти за повече от 2 (два) часа.

Предстоящата зима ще влоши драстично условията, а в някои моменти ще направи и невъзможно преминаването, включително и на линейки, пожарни и други специализирани автомобили.

Настояваме спешно да се отремонтира пътя Перник-Големо Бучино-МалоБучино-Суходол-София като единствен път в предстоящите тежки зимни условия!

Надяваме се, че ще чуете гласа на перничани.

ИБ на БСП-Перник

 

08.11.2010г.

гр.Перник

 

После  решиха да предложат това отворено писмо на вниманието на общинските съветници и то да стане декларация на ОбС. Текстът е бил разглеждан и доколкото е известно е предложено да бъде редактиран.

Вчера декларация до кмета чрез медиите в Перник изпратиха и от партия ГЕРБ:

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от Общинската структура на ПП ГЕРБ до Кмета на гр. Перник

Госпожо Кмет,

Това, което правителството направи в последните месеци за ускоряване строителството на пътния възел при кв. "Църква" и автомагистрала"Люлин" ще промени цялостната комуникация на нашия град не само със столицата, но и с цяла Югозападна България. Влагат се огромни усилия и средства за изпълнение в срок и до край на този важен проект.За да могат нашите съгражданини да имат по- лесна комуникация със столицата, не рядко се налага използването на близки алтернативни пътища. Очакваното задръстване, особено сега, в студените месеци, ще доведе до засилване на напрежението по пътя.

ИЗРАЗЯВАМЕ СВОЯТА ГОЛЯМА ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО И СИГУРНОСТТА НА ВСЕКИ СЪГРАЖДАНИН И ПИТАМЕ:

1.Какво е направено по отношение на път кв."Изток"-с.Голямо Бучино-с.Мало Бучино-гр.София, който е част от общински път IV "180717" -познат и близък достъп до София

2.Какви средства са изразходвани и планирани за този път при очакван завишен трафик на зимни условия

 

Ето го и официалният отговор от Агенция "Пътна инфраструктура" за статута на въпросното шосе: 

 

Агенция „Пътна инфраструктура” е запозната с лошото експлоатационно състояние на пътната настилка на територията на кв. „Изток”, гр.Перник и пътя „кв.”Изток”-с.Голямо Бучино-с.Мало Бучино-гр.София”.

Информирани сме и за действията на фирмата-строител на автомагистрала „Люлин”. В тази връзка бихме искали да уточним, че в договора, който е подписан между Агенция „Пътна инфраструктура” и строителя на автомагистралата, са залегнали следните клаузи:

1. „Изпълнителят ще полага разумни усилия, за да предпази всеки път или мост от увреждане от трафика на Изпълнителя или от персонала на Изпълнителя”.

2. „Изпълнителят ще бъде (както е договорено между страните) отговорен за всяка поддръжка, каквато може да бъде необходима за ползването от него на подходни пътища”.

След писмото на госпожа Янакиева, кмет на гр.Перник, Агенцията е уведомила писмено Изпълнителя за подадения сигнал и напомнила необходимостта от спазване на тези клаузи от договора.

По отношение на път „кв.”Изток”-с.Голямо Бучино-с.Мало Бучино-гр.София” трябва също да припомним, че той е част от общински път IV „18017” и Агенция „Пътна инфраструктура” не може да се ангажира с поддържането и преасфалтирането му.

София, 25.11.2010г.

Както вече е известно, преговори за преминаване на въпросното шосе от ІV-та в ІІІ-та категория се оводят отдавна. Преди 4-5 години още Общинският съвет в Перник има решение със съгласие за това. Едва в края на юли т.год. и Столичният общински съвет взе такова решение. Без него нямаше как да се премине към процедура за признаване на пътя за републикански, а с това и грижата за него да поеме държавата.  Това обаче още не се е случило.


iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.