iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Една различна разходка "И ние можем" - внимание за клиентите на ДЦВУ-Перник

Новини за Перник от iPernik

Гери, Стохи, Ани, Добри, Ралица и другите – те са клиенти на Дневен център за възрастни с увреждания в Перник. Възрастни значи, че са навършили 18 години, но още не са над 40.

По една или друга причина те са изостанали в развитието си или просто са малко по-различни. В събота младежите от центъра, заедно с неговия директор Ангел Донев  и работниците в социалното заведение тръгнаха на туристически поход. Само дето туристическата компания беше доста по-голяма. Чрез Консултативния съвет за младежка политика и младежкия медиатор Александър Кръстанов в Община Перник разходката до хижа „Славей” се превърна в събитие, в което се включиха младежи и представители на различни институции. На тази различна разходка „И ние можем” дойдоха момичета и момчета от Скаутския клуб "Кракра Пернишки", Български младежки червен кръст, Младежко сдружение "Полет". На поканата се озоваха представители на РИОКОЗ и даже самата шефка на дирекцията за хуманитарни дейности в Община Перник Нелета Вълева.

В ранния преди обяд в събота, макар не най-приветливото време, групата от около 50 човека за по-малко от 2 часа стигна с умерен ход от Дневния център - над музея в Перник, до заслона при хижата.  Почерпката за пикника на края на разходката беше любезно осигурена от фирма „Сами-М”.

В края на седмицата, когато Комисията за дискриминация осъди духовник – игумена на Троянския манастир заради дискриминационно отношение към млади хора с увреждания, в Перник се случи нещо различно. Проявата на толерантност и равноправно отношение се превръща в практика. Подобен излет е имало и миналата година, но тогава съпричастните били по-малко спомня си директорът Донев.

Той с удоволствие разказва за клиентите на дома, които благодарение на грижите и заниманията вече са получили възможност сами да се справят живота и даже са на работа. В момента Дневния център се посещава от 36 човека. Има и списък от чакащи, но са направени постъпки за разширяване на капацитета до 48 човека, които да ползват услугата и чрез арт и трудотерапията и грижите на другите специалисти да получават увереност в убеждението, че са едни от  всички нас, а ние – всички да сме толерантни и съпричастни помежду си.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.