iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жоро избяга от Кракра нет!

Крарка нет остава без sys admin!Колко ли е фатално това за доставчика на интернет? Ами от откритото заявление на Георги Борисов, май по-фатална е цялата структура на Кракра НЕТ, а не толкова личните качества на ИТ спец-а. Заявлението му си е направо за сезиране на Властите за нарушения по кодекса на труда и сигурно още куп закони и нормативи, ще Ви държим в течение!

Ето и текста на откритото заявление-обяснение на действията на Георги.

На вниманието на: Изп. Директор на Кракра АД
З А Я В Л Е Н И Е от Георги Борисов

Системен Администратор в Кракра Нет

С оглед на добрата трудова практика и въпреки липсата на трудово-правни взаимоотношения с Кракра АД, съм длъжен да уведомя, че напускам работата си във фирмата, считано от 20.12.2010 г. поради следните причини:

1. Въпреки многократното ми настояване, не е въведена типична за Интернет провайдър йерархия и организация, с което работата на мен и служителите, които би трябвало да са ми екип е силно затруднена. Типичните за длъжността ми права и отговорности са принизени до ниво, при което трябва да се съобразявам с мнението и благоразположението на чисто изпълнителски длъжности, като Кабелен Техник и Касиерки, а решенията и инструкциите ми имат тежестта на празни приказки. На пример: важна заповед написана от мен, беше ползвана за средство за забавление и присмех от служителите за които беше предназначена. Поставяне на Кабелните Техници в специално положение и промяната на спецификата на длъжността им от изпълнителска в недефинируема, при която Техническите Директори, Системният Администратор и Мрежовият Съпорт, няма никакво право, пряко да контролират или организират работата им, едва ли се практикува в друга фирма. Авторитарно управление, при която всички са равни и са подчинени само на Изпълнителният Директор е характерна повече за комуна или племе, но не и за модерна IT компания.

2. След повече от 12 години работа за Кракра АД, аз пред лицето на държавата съм безработен, здравно и социално неосигурен, а трудов договор с ясни ангажименти и дефиниращ моят статут, никога не ми е предлаган.

3. Унизително за длъжността ми трудово възнаграждение със тойност ~50% от считаното в бранша, за нормална стартова заплата, за пробният период /1-6 месеца/ на Системен Администратор.

4. Често важни решения се взимат без моето знание и/или одобрение и то по въпроси, по които е правилно да имам „последната дума“.

5. Закупува се неодобрено от мен оборудване а поръчки на такова се правят от случайни и често некомпетентни служители.

6. Опитите ми да създам администраторски екип, който да се грижи за правилното функциониране на опорната и обслужваща инфраструктура не само че не са подкрепяни, но и са спъвани със всички възможни средства като:
◦ Поставяне на Мрежовият Съпорт във шумна и враждебна среда, в която развитието а понякога и работата му е невъзможна.
◦ Принизяването на длъжността и отговорностите на Мрежовият Съпорт до ниво на телефонистки.
◦ Извземване на диспечерските функции на Мрежовият Съпорт и прехвърлянето им върху „доброто желание“ на Кабелните Техници, водещо до неоправдано протакване на поставени задачи и злепоставяне на Кракра Нет, пред клиенти на фирмата. Често се случва клиент да чака цял ден, да бъде посетен от Кабелни Техници, които обаче имат по-важна и неотложна работа, като например: да си измият колата.
◦ Целенасочено изолиране на Мрежовият Съпорт от мен и създаване, а понякога и забраняване на нормална комуникация между нас.
◦ Непозволяване и спъване на опитите ми за обучение на Мрежовият Съпорт, водещо до много ниско качество на обслужване на клиентите на Кракра Нет, както и честа намеса от моя страна, за откриване и отстраняване на проблеми типични за длъжността на Мрежовият Съпорт.
◦ Унизително месечно възнаграждение на Мрежовият Съпорт, разминаващо се в пъти със стойностите, считани за нормални в бранша, с което мотивацията им за изпълнение на служебните им задължения се трансформира в усилия за оцеляване и намиране на нормална работа.

◦ Принуждаване на Мрежовият Съпорт да укрива многобройните нарушения на трудовата дисциплина от Кабелните Техници. Практиката показва че при сигнализиране за нарушения, последствията са най-вече за сигнализиращият, а добро отношение към Мрежовият Съпорт се печели само с опити за дискредитиране на Системният Администратор, като обратното води до орязване на месечното му възнаграждение и обяваването му в некомпетентност и лоша трудова дисциплина. Политиката за моето изолиране и дискредитиране се дължи най-вече на подадени от мен подобни сигнали.
◦ Превръщането от отделни служители, на работното място на Мрежовият Съпорт след 18:00 ч. а също и офиси на фирмата в кръчми и дори място за купони с приятели. Поради невзимане на никакви мерки относно въпросното явление, Мрежовият Съпорт е принуден или да си остави задълженията и да стане част от пиянстващите или да си спечели омразата им, разграничавайки се от тях. Впечатлението оставяно в преминаващите по улицата случайни минувачи, виждащи пияни служители седяши на бар-плота във централният ни бизнес-център /каса/, с бутилки водка
или бира в ръце и влиянието им върху имиджа на фирмата, едва ли е нужно да коментарим. Не по-малко показателен е и случаят, в който новоназначен служител, си организира новогодишният купон с приятели в офис на фирмата. Чувството за безнаказаност стига до такива нива, че снимки от въпросните „случки“ се популяризират чрез социалните мрежи в Интернет.

В Заключение искам да кажа, че Интернет провайдър се изгражда с ясна политика, правила, цели и етапи на развитие. За повече от 2.5 години, такива няма и нищо не подсказва че ще бъдат създадени някога. Работата и лоялността ми към фирмата и в частност каузата Кракра Нет, не само че не се ценят, но са обект на всевъзможни интриги и опити за моето елиминиране, всякаш работата ми и вложените в нея усилие и старание, са не в полза, а във вреда на фирмата. За да запазя достойнството и самоуважението си, съм длъжен да си потърся работа в по-нормална фирма, в който компетентността, знанията и уменията се оценяват и се считат, за полезни качества на служителите.

Перник: __________________
20.12.2010 г. /Георги Борисов/

Източник: http://pernik.org/zaiavlenie.pdf

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.