iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Задължават кметовете да погребват умрелите животни

Новини за Перник от iPernik

Кметовете на населени места ще са задължени да погребват труповете на умрели животни. По наредба обезвреждането им може да става чрез загробване, компостиране и изгаряне. Единственият в страната екарисаж обаче отказва да приема трупове и по тази причина има  Заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов от 23.11.2010г. Тази заповед стана причина  спешно да бъде събрана Постоянната областна епизоотична комисия в Перник, за да бъдат разяснени новите правила и изискванията на Наредба №22 за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и продукти получени от тях и на специфичнорискови материали извън обектите, регистрирани от РВМС.

Кметовете трябва да определят комисии с представители на РВМС, РИОКОЗ, РИОСВ, Гражданска защита и др., обясни шефката на РВМС в Перник д-р Татяна Вангелова.  

Екарисажът в Шумен, който  ослужваше 18 области в страната, спря работа поради липса на финансиране от НВМС.

Средно по 40 тона на ден бяха животинските труповете, които се обработваха там. Сега екарисажът ще работи само с частните си партньори като кланници и други подобни предприятия, но не и с общините.

Заседанието на епизоотичната комисия в Перник беше използвано за уточняване на актуализирания й състав. За целта областният управител на Перник е пуснал заповед.

Д-р Вангелова направи и кратък отчет за едногодишната дейност. По думите й епизоотичната обстановка е спокойна. Държавната профилактична програма е изпълнена на 100%. Там където не всичко е осъществено е заради липса на ваксини. През есента не е правена и оралната ваксина на лисиците срещу бяс, която иначе била отчетена като много ефикасна.

В навечерието на Никулден от особена важност за РВМС е контрола по продажбата на рибата, уточни д-р Вангелова. Шарана и другите риби за никулденската трапеза трябва да са само от регламентирани щандове, да имат сертификат и да се съхраняват според изискванията.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.