iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


За кого бият камбаните в манастира над Гигинци

Новини за Перник от iPernik

За кого бихя дванадесетте камбани в новата камбанария на Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигници. Това вероятно са се питали всички, които са чули неорганизираното им звънене вчера. Така беше защото камбанният оркестър се управляваше от несръчни детски ръчици.

Да проведат своя урок по родолюбие, вяра и религия в светата обител дойдоха децата от ІІІ „А” клас в 10-то основно училище в Перник. Тяхната учителка г-жа Романова за 4-та поредна година води часове по религия като свободно избираем предмет, а когато бяха първокласници нейните ученици в своето училище посрещнаха  монасите от Църногорския манастир, които ги посетиха в клас.

Тези уроци се организират в партньорство с Народно читалище „Искра-1960” от пернишкия квартал „Изток” и със съдействието на неговия секретар Иванка Банкова.  

Какво и колко ще запомнят от урока в манастира  децата сега едва ли ще можем да кажем. Те видяха новите постройки от манастирския комплекс, възстановените стари сгради. В прохладното утро потопиха пръсчета в лековитото аязмо. Надникнаха в стария храм и видяха портретите на ктиторите, които преди близо 200 години са давали мило за драго, за да го вдигнат манастира и църквата. Погледнаха и прелестта на новия храм. Хапнаха от биволското мляко и размениха блага приказка с игумена на манастира архимандрит Евгений, когото чакаха за интервюта журналисти от две телевизии. Децата искаха да знаят как така е станало, че манастирът е построен точно на това място, защо носи името на лечителите безсребреници, трудно ли се гледа манастирското стадо от 90 биволи.

Най-вълневащо обаче сигурно ще бъде биенето на камбаните. Разделени на групи децата се учиха да свирят на 12-те манастирски камбани и слушаха дълго техния екот. Най тежката от камбаните и близо тон. Всичките съа правени в работилница в Гърция. За да звучат в синхран, са свързани със специалин механизъм и чрез клавиши като на пиано и орган се наглася мелодията. .

10-годишните перничанчета трудно можеха от първия път да нагласят звуците на камбаните, но мелодията на православието сигурно е в детските им душици. Манастирските камбани бият, за да ни събудят от унеса и да ни върнат в истината.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.