iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изложба на декоративни гълъби и птици в Перник

Новини за Перник от iPernik

Изложба на декоративни гълъби и птици организира в Перник местното Сдружение на гълъбовъдите и природолюбителите "Кракра Пернишки" .

20 участници показват 42 различни породи гълъби и други декоративни птици в спортната зала на VІ-то СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Перник на  ул. “Кракра” № 69.

Изложбата беше открита вчера - 26 ноември. На откриването присъстваше зам. кметът на община Перник Ненко Темелков. Птиците могат да бъдат видяни днес и утре , а организаторите с готовност разказват всичко, за което се сетят да попитат посетителите.

Съдийска колегия, водена от международния съдия Иван Коларов, цялата нощ преди откриването на изложението е направила преглед на всяка птица и е излъчила шампионите.

Сдружението ни е вече и съдебно регистрирано, но всичко правим сами. Крадем от семейните бюджети - така ни се получават нещата, сподели комендантът на изложбата Станислав Ковачев . Неговите гълъби са породата "Пернишки шарен качулат". Целта е този вид гълъб да се покаже и на международни изложения.

Стефан Евгениев е положил много усилия да популяризира изложбата и да привлече участници и от други градове. Той показва своите "Николаевски високолетачи", които пък са международно утвърдени, но уникални по начина си на летене. 

Сред изложителите има и една млада дама - Светлана Николаева, която наследила любовта към птиците от своя татко.

Всеки от изложителите има средно по 60-70 и повече гълъба. Отглежда ги при специални условия. Грижи се за подобряване на породата.

Избрахме училищен салон за изложението, за да опитаме да "откраднем" по някой час от заниманията пред компютъра и телевизора за децата и да им покажем прелестта на птиците, споделиха организаторите.

В края на 70-години на миналия век изключително популярен беше романът наУйлям Уортън "Пилето". По-късно се появи и филмът на Алън Паркър по тази история. Който първо беше прочел романа обаче си остана със заложената в него дълбока идея, че птицата познава простора без знание.

"...Докъде ли не стигат хората в стремежа да си осмислят някак живота", беше обобщил авторът на незабравимия роман за приятелството,  за любовта,  за войната, за лудостта  и най-вече за стремежа на един човек да полети като птица.

Ако не друго изложителите на декоративни птици в Перник ни карат поне да помечтаем за простор и за един по-добър свят.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.