iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изнасилен от вуйчо си намира себе си

Новини за Перник от iPernik

Младеж, изнасилен на  12-годишна възраст от своя вуйчо е успял да намери себе си и да се самовъзстанови. За това са помогнали семейството му и всички негови близки, които подкрепили момчето и му помогнали да се справи с психическата травма от случилото се. Вуйчото бил прогонен от фамилията, а момчето, което вече е порастнало се развива нормално. Според специалистите от особена полза за детето е било това, че то веднага е споделило проблема си с майката и намерило подкрепа от нея.  

Този и други случаи на себевъзстановяване бяха разисквани при представянето на пилотен за Перник и София проект "Травмата като повод за развитие - трябва да погледнем света през детските очи".

В дискусия в заседателната зала на Община Перник се включи и експертът Роби Гилигън, професор по социална работа в Тринити колидж в  Дъблин, Ирландия. 

20-30% от деца, преживели сексуално насилие, се възстановявят. Ако няма други лоши събития в живота им по-късно, те могат  да преминат през училище и да продължат развитието си, посочи проф. Гилигън.

За жалост децата, преживели сексуално насилие, не са научени да споделят за проблема си. Публичното говорене на хора, преживели насилие отсъства в България. Често такива деца се втурват в интернет и търсят сродни истории. Според Гилигън говоренето и питането помага на децата да преодолеят ужаса от преживяното насилие и да водят пълноценен живот.

Премълчаваната и крита травма, преживяна в детска възраст понякога води до непоправими последствия и разстройства за личността. Често те не се осъзнават и в по-късна възраст е много трудно да се помогне. В някои от случаите и родителите носят вина за непреодолените психически травми. Претърпели домашно насилие (не само физическо), което е останало скрито, остават за цял живот ощетени и лишени от възможността за пълноценно развитие. Според специалисти такива хора са склонни на кибер престъпления. Вместо да създават, такива хора са склонни само да рушат всичко около себе си, в това число и самите себе си.  


iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.