iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изобретател заряза САЩ заради българка

Новини за Перник от iPernik



Професор от Европейския политехнически университет в Перник е разработил устройство за обезвреждане на бомби от разстояние. Ясер Шабан измислил "дистанционното", докато бил научен сътрудник в НАСА. За пет години обаче откритието му е било засекретено и е нямал право да го обявява и използва, разказа президентът на ЕПУ Тошко Кръстев. Срокът изтича сега и вече можем да пуснем продукта като ноу-хау на университета и на България. Устройството е първо по рода си в Европа и използването му ще помогне за предотвратяване на атентати в засилените през последно време терористични атаки.
Проф. Шабан е типичният пример за гражданин на света. Родителите му са египтяни. По стечение на обстоятелствата обаче синът им е живял съвсем малко в родината си и твърди, че се чувства чужденец в нея. Роден е през 1962 година в Полша. Там баща му, който е дипломат, е бил командирован на работа. Шабан е израсъл във Варшава. Там е тръгнал на училище. От Полша са и най-хубавите му спомени. Прекрасна държава е, с чудесни градини и много приятелски настроени хора, разказва ученият. Като малък той се удивлявал как местните отстъпват реда си по опашките в магазините на майка му само защото е чужденка. Седемгодишен той се връща със семейството в Египет заедно с родителите си, братята си и двете си сестри. Въпреки че остават 11 години,
Ясер не намира корени там
Завършва университета в Александрия с диплом за ядрен инженер. Една година отбива военната си служба като дълг към родината. За три години фамилията се мести в Бразилия. Там Шабан получава професорска титла и работи като изследовател. После заминава за САЩ. В страната на неограничените възможности прави шеметна кариера. 10 години преподава в университета на Илиноис в Урбана-Шампейн. Там защитава магистратура и докторска степен. Тогава получава шанс да работи с НАСА. Неговият ръководител проф. Майли го препоръчва като сътрудник. Още през 2003 г. идва и първата разработка - ефективна енергия за излитане на ракети. После работи по още два проекта. Първият е за спътников разбивач на ракети. Изобретението е част от ракетния щит на САЩ, като инициатор на проекта е лично тогавашният президент Роналд Рейгън. После идват разработките за дистанционното обезвреждане на бомби. През март догодина изтича задължителният срок за засекретяване на ноу-хауто. След него проф. Шабан вече може да патентова откритието си. Ще го направи в България като преподавател в най-новия ни университет - Европейската политехника в Перник. В еуфория съм. Моето устройството ще помогне на човечеството в този тежък период на терористични атаки. Надявам се то да намали до минимум жертвите от атентати. Очаквам бързо да се появи на пазара, сподели професорът. Той тепърва ще има срещи с американците за уточняване на процедурата по освобождаването на изобретението от НАСА.
Шеметната кариера на учения не успява да го задържи в САЩ, въпреки че самият той споделя, че там условията за изследователска работа нямат аналог в света. Въпреки това той стяга куфарите и се премества в България. За тази промяна е виновна, разбира се, българка. Шабан среща любовта на живота си и без да му мисли, става нашенски зет.
Вижда Елена случайно на изложение в Чикаго. Тя пък отишла там като туристка. Вървяла по щандовете и си водела бележки. Това провокирало професора да се загледа в нея. Не знаех, че е българка. За мен нямаше значение каква е. Не мога да определя точно какво ме накара да се влюбя от пръв поглед в нея. Любовта е просто химия, няма националност, разсъждава прагматично инженерът. След дните, прекарани заедно, той издържа само три месеца след заминаването на българката и сам дотичва да я види у нас. Следват традиционните срещи и двамата стават семейство. Вече седем години са заедно. Първо решават да живеят в Америка, но се налага Елена да се върне в родината си. Две години съпругът се разкъсва между двата континента, като постоянно лети през океана. От две години напълно се е преместил в София.
Животът тук е номер 1, хвали ни египтянинът.
Харесват му хората и спокойствието
Колкото и да не ви се вярва, вие живеете много по-спокойно отколкото американците, твърди ученият. Обожава манталитета на хората в Пиринско. Има си и любими места за разходки - край Дунав и по билата на Стара планина. Няма проблеми с тъщата. Роднините на Елена били много дружелюбни към него. Често го глезят с баници и мусака. Харесва българските ястия, но все още те не успяват да детронират любимото му руло "Стефани". Освен че се задоми у нас, професорът от Египет крои планове и за кариера. Той е сред преподавателите в открития тази година Европейски политехнически университет в Перник. Твърди, че е приел поканата от ръководството, защото е по-различен ВУЗ с желание да въведе европейски и американски стандарти на обучение. Иначе в останалите ви университети обучението на студентите е традиционно и закоравяло, смята българският зет. В Перник ще учи младоците на физика и енергетика. Устройството за бомби е един от 10-те проекта, с които новият ВУЗ кандидатства за финансиране от Брюксел по 7-ма рамкова програма. Шабан работи по същата програма и в проект заедно с французи, испанци и гърци за увеличаване ефективността на фотоволтажните клетки до 30%. /СТАНДАРТ/

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.