iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирена Соколова: Законът за БАН гарантира автономията

Новини за Перник от iPernik

- Г-жо Соколова, Вие сте сред вносителите на много коментирания закон за БАН? До къде стигна разглеждането му?

- Законопроектът беше внесен преди две седмици в парламента, а днес ще се гледа на първо четене в парламентарната комисия по образование.

 - Каква е основната идея на този законопроект според Вас като вносител?

- Идеята е да се гарантира оперативната самостоятелност на научните институти,  да се подобрят материалните условия и да им се осигури възможност за проектно финансиране, тъй като в момента те са третостепенни разпоредители с бюджет  и самостоятелно не могат да кандидатстват за финансиране, а трябва да го правят задължително през БАН. Това ще стане чрез разделяне на финансови правомощия от чисто научната работа.

 -  Дали тези изменения ще гарантират съкращаване на синекурните длъжности, с които са пълни институтите  някои от институтите на БАН?

- Според нас самият институт трябва да си решава какъв щат да има  В момента институтите имат управители, които се разпореждат със субсидията, която им се предлага.  Когато те са по отделно, тя ще бъде доста по-добра. Въпрос на самоорганизация е дали да  съкратят щатовете, които са в повече или по тяхна преценка са излишни.

 - Дали новият закон ще накара институти към БАН да стопанисват по-добре имотите си? Имам пред вид станалите печално известни 5 декара и база край язовир „Студена”, които са отдадени за 500 пъти по-нисък от нормалоното наем.   А това напрактика значи, че имотът е забравен.

- Имотите си оостават под същото управление, както и досега. Това е най-голямото притеснение  - дали с промените не се цели да се отнемат имотите  на БАН. Категорично и ясно се заявавя, че няма такова намерение и точно от дейността, която имат през тези имоти ще се покаже много ясно дали оперативно работят с тях дали оперативно могат да усвояват ресурса, който имат или просто ги занемаряват

 - А как се урежда законово въпросът с имотите на БАН?

- Въпросът с имотите  е много деликатен. Има много и различни форми на собствености в БАН. Някои институти имат дарения. Други имоти са публично-държавна  или частно  държавна  собственост и сега трябва да се преподредят между отделните институти и БАН. Това е, което ни интересува нас  и Министерството на образованието. С тази структура, въпреки своята автономия, да носят своето ниво на отговорност, да имат своето ниво на отчетност и да бъдат много ясни правилата, по които се работи, защото автономията не означава безконтролност и  безконтролно харчене и безконтролно разпределяне или някакви неясни правила за усвояване.  

 - Това означава, че философията в съществуването на БАН не се променя, а само се уточняват правилата?

- Академията остава обединител  на научно-изследователски потенциал и ще съдейства за обмен на информация в областта на научните изследвания, ще отговаря за т. нар. методическа дейност и цялата организация на сътрудничество в областта на науката, както и за  съвместната работа с университетите и с институтите.

 - Не се ли търси начин научните инсттитути да преминат под шапката на висшите училища?

 - Това ще бъде следваща стъпка, за да не бъде държавата твърде агресивен регулатор, ако механично събере институт и университет.  Оставяме това в осмислянето на ВУЗ-овете и институти с очакването да разберат, че е много по-смислено да работят общо.  

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.