iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат кредит за довършване на проект по укрепване на свлачище

Новини за Перник от iPernik

 

Община Перник ще поиска 620 хил. лв. кредит от Фонда за органите на местното самоуправление - ФЛАГ за разплащане по проекта за укрепване на свлачище при пернишкото село Планиница. Съгласие за това дадоха общинските съветници на извънредно заседание вчера.

 

Общината не разполага със средства, за да разплати извършените вече дейности по укрепването на свлачището в Планиница.

 

Вчера проектът беше представен пред медиите, вероятно заради заложени в проекта дейности за публичност и прозрачност, които също ще трябва да се разплащат.

 

С кредитните пари разходите ще се покрият. След верифицирането им и издължаването на междинните плащания по проекта, кредитът ще бъде възстановен.
Залог ще бъдат  бъдещите вземания по проекта и собствени приходи на общината.

 

Свлачището в с. Планиница е възникнало през 2005 г. и се е активизирало отново през 2006 г., като е достигнало размери: по посока на свличането - 175 м. и напречно на движението - 32 до 72м. Площта на засегнатия терен е около 6.72 дка.

 

В резултат е прекъснато улично платно, са деформирани две масивни сгради, една паянтова сграда, разрушена е стопанска постройка, засегнати са площи от регулационния план, прекъснат е водопровод.

 

На 7 юли 2010 г. ДЗЗД „Консорциум ДИМЕЛ- ГСМ" по проект на „Геозащита - ЕООД" - гр. Перник започна укрепване на засегнатия терен.

 

Проектът за укрепване включва изграждането на силови и отводнителни съоръжения: пилотна система с ростверг, подпорна стена, повърхностно отводняване над главния свлачищен откос и по уличното платно, дренажна система за понижаване нивото на подпочвените води в резултат на интензивна инфилтрация от атмосферни валежи и изливане на води в свлачищното тяло поради аварии във водопроводната мрежа, вертикална планировка на свлачищния терен.

 

Реализацията на проекта ще приключи с изграждането на асфалтирано улично платно с прилежащите му съоръжения (канавки, решетки, тротоари, парапети) и с направата на контролно-измервателна система ( КИС) за проверка поведението на свлачищния терен след неговото укрепване и с възстановяване на авариралия водопровод.

 

Строително-монтажните работи по укрепването на свлачищния терен започват с изграждането на дренажите от мястото на заустването им в минаващото под свлачищния език дере. Технологичната последователност продължава с направата на пилотна система с ростверг, подпорна стена, улично платно.

 

Общият обем строително-монтажни работи включва: три броя дренажни ребра с обща дължина около 440 м.; пилотна система от 158 бр. пилоти, обхванати с общ ростверг; подпорна стена, дълга 83 м. и висока 2.7м.; бетонови шахти - 8 бр.; асфалтирано улично платно с прилежащите му съоръжения; вертикална планировка на свлачищното тяло; контролно-измервателна система (КИС), състояща се от 4 бр. основни и 23 бр. контролни стълба за наблюдение.

 

Към настоящия момент по-голямата част от строително-монтажните работи са извършени. Предстои довършване на вертикалната планировка, доизграждане на уличното платно със съоръженията към него, направата на КИС и нулево замерване, както и някои друг и довършителни работи.

 

На 14 август (събота) по време на работа - в почивен ден, на обекта загина 55-годишният строителен работник Емил Ангелов. той беше затрупан от свлечени земни маси и въпреки своевременната спешна помощ от колегите му и дошлите лекари строителят почина.

 

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.