iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Колумбийки ще учат кукери на самба върху лед

Новини за Перник от iPernik

За първи път танцьорки от Латинска Америка ще вихрят самба върху сняг. Страстни колумбийки се навиха да учат наши кукери на горещите ритми в пика на мразовитата българска зима. Най-известната танцова школа в Колумбия вече потвърди участието си на международния маскараден фестивал в Перник през януари догодина. Предупредихме ги за минусовите температури, но те са категорични, че нямат притеснения от времето, съобщи шефът на културно-информационния център Кирил Манов. Полуголите мадами идват с ръководителя си Едуардо Муньос за първото си зимно участие. Перничани вече залагат за вида нса костюмите, с които ще се представят гостите на дефилето. Преди години танцьори от Египед дойдоха само по тоги, та се наложи домакините спешно да им купуват якета и ботуши, за да ги спасят от измръзване.


Това е вторият опит на Перник да стане снежния Рио на България. Една от най-известните школи по самба в Бразилия бе заявила участието си на фестивала, но в последния момент  се отказа заради кризата. Групата така и не успя да намери спонсор, който да плати самолетните й билети до Европа. Предстоящото участие на Колумбия обаче било вече потвърдено.


За фиестата в Перник за първи път пристигат гости от Индонезия и от Палестина. Премиера у нас ще направи и трупа от Албания, която идва от населената с етнически българи област Голо Бърдо. Наред с тях ще дефилират маскирани от Италия, Франция, Белгия, Словения, Македония.


Въпреки дозата екзотика перлите на фестивала си остават българските кукери и сурвакари. Страховитите маски с пера от Пернишкия регион, които достигат до 7 метра височина, от години са визитната картичка на България по международните сцени.


 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.