iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Комуналстрой" отпадна от класация в търга за магазините на ул. "Петко Каравелов"

Новини за Перник от iPernik

Кметът на Община Перник отстрани търговското дружество "Комуналстрой" от класиране в публичния търг за двата магазина на улица "Петко Каравелов" в центъра на града. Това е записано в решението на Росица Янакиева и въпреки мощното наддаване, което записа фирмата по време на публично надваване в процедура по приватизация. "Комуналстрой" предложи нереално висока цена от 11 000 лева на квадратен метър площ.

 

Неспазването на законовите изисквания е причината за отпадането на "Комуналстрой", обясни кметът Росица Янакиева и допълни, че решението й е базирано на протокола на комисията, провела тръжната процедура.

 

"Този, който закупува тръжна документация трябва да познава закона", коментира тя.

 

По думите  на кмета Чл.  1 от Закона за приватизация налага вето над участието в процедура по приватизация на фирми с повече от 50% държавно или общинско участие. В случая "Комуналстрой" е със 100% общинско участие. Липсвали и пълномощия от Общинския съвет, който е принципал на общинското търговско дружество, което не притежава необходимата представителна власт и компетентност за придобиване на материални активи.

По силата на Наредбата за конкурсите и търговете, двата магазина на улица "Петко Каравелов" ще бъдат предложени на втория в класирането - фирма "Стил трейд". За единия от магазините фирмата на Първан Първанов -Перо е предложила 210 004 лв. при първоначално обявена цена от 22 820 лв., а за втория - 288 530 лв. при начална цена от 23 650 лв.

 

Договорът за приватизация се сключва в срок 30 дни от датата на решението, с което се определя победителя в конкурса. Ако "Стил трейд" се откаже да реализира сделката, се очаква че ще бъде обявен нов търг.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.