iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Малкият Илиян от Перник - одобрен от "Българската Коледа" да го лекуват от слепотата

Новини за Перник от iPernik

“Благодарение на"Българската Коледа" детето ми прогледна. Всички лекари го бяха отписали, че ще остане сляпо за цял живот. Но чудото стана!”, разказва развълнувано 25-годишната перничанка Гергана Кирилова.

Четиригодишният Илиян се ражда недоносен в седмия месец. Слагат го в кувьоз. От болницата в Перник го изписват клинично здрав, но малко по-късно родителите забелязват, че детето непрекъснато си върти очичките и безнадеждно се опитва да види родителите си. “Лекарите установиха, че е сляп. Реагира само на светлина. Тогава за първи път участвахме в “Българската Коледа”. Отпуснаха ни 1500 евро”, споделя Гергана. С парите през юни 2008 г. семейството отива на лечение в руския град Калуга. Десет дни на Илиян му бият инжекции в очите.

“Благодарение на"Българската Коледа" детето ми прогледна. Всички лекари го бяха отписали, че ще остане сляпо за цял живот. Но чудото стана!”, разказва развълнувано 25-годишната перничанка Гергана Кирилова.

“Няколко месеца по-късно чудото стана”, с трепет си спомня майката. Детето започнало да следи движещи се предмети.

На следващата година Илиян пак е одобрен за “Българската Коледа”. На семейството са отпуснати 2000 евро и детето отново заминава за Калуга. Там го подлагат на магнитна стимулация и продължават да бият инжекции в очите. Зрението на малкия все повече се подобрява.

“Сега той вижда добре с едното око, но за другото руснаците казаха, че няма да се оправи”, с мъка признава Гергана. Тя разбрала, че калужката болница има представителство и в сръбския град Нови Сад. На всеки три месеца води сина си на лечение там. Злото обаче никога не идва само. Преди няколко месеца лекарите се усъмнили, че Илиян има и аутизъм и трябва да бъде подложен на наблюдение.

“Търсим сега психиатри. Той е стресиран. Откакто се е родил, все по доктори ходи. Като види човек в бели дрехи, започва да плаче. Независимо дали е лекар, или не”, споделя Георгана.

Малчуганът още не може да говори, казва само няколко думи като “мама”, “баба” и “дай”...

Текст и снимка: Албена Борисова - "Труд"

Редакторска бележка: "Българската Коледа" носи радост заради лечението на много деца, но повече са тези, които неса "одобрени" да получат помощ от инициативата. Странно е, че с пари от SMS-и се купува и апаратура, сякаш това не е задължение на болниците, които все още са търговски држества.

"Българската Коледа" се прави от 8 години, но никога досега не е отчетен броят на изпратените SMS-и, а само събраната сума, за да не се разбере колко от "цъкнатите" по телефона 120 стотинки стигат до болните деца. 

Около нас има много нуждаещи се хора. Вместо по телефона можем да им направим малка Коледа лично.  

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.