iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обличат в закон надомния труд и дистанционната работа

Новини за Перник от iPernik

„Гарантирам, че правителството ще приеме и ще внесе за разглеждане в Народното събрание нормативните документи и законови промени, с които ще бъдат изпълнени националните споразумения за регулиране на надомния труд  и за осъществяване на дистанционна работа в България”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на официалното подписване на двете споразумения, разработени от синдикалните и работодателските организации.

 

Националното споразумение за уреждане регулирането на надомния труд в България предвижда сключване на трудов договор с наетите надомни работници.

Съгласно документа работниците и служителите се ползват от правата, свързани с условията на работа, включително здравословните и безопасни условия на труд, гарантирани от българското трудово, осигурително законодателство и колективни трудови договори, с които се  ползват и останалите работници и служители на трудов договор. Предвидени са възможности и за осигуряване на обучение, квалификация и преквалификация за надомните работници.

 

Второ споразумение се отнася до организацията и прилагането на дистанционната работа в България. Според документа  дефиницията на дейността е “форма на организиране и/или извършване на работа, с използуване на информационни технологии, в рамките на трудово правоотношение, при което работа, която може да бъде извършвана и в помещения на работодателя, се изнася извън тях като правило”. Работещите от разстояние ползват всички права, свързани с организацията на работа и  здравословните и безопасни условия на труд, регламентирани в  българското законодателство и  валидните за предприятието колективни трудови договори, с които се ползват работниците/служителите, работещи в помещенията на работодателя.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.