iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обсъждат правилата за обществения ред в Перник

Новини за Перник от iPernik

Консултативния съвет за младежка политика към Община Перник, обединяващ експерти в младежката сфера, представители на младежките неправителствени организации и институциите, работещи с младежи и Община Перник, организират Дискусия "Обществения ред - задължение на всеки гражданин и отговорност на институциите, днес и утре".

Събитието ще се състои днес, 14 декември, от 16:00ч. в конферентната зала на Общински дворец на културата.

Дискусията е част от кампанията на КСМП и Община Перник за популяризиране на Наредбата за обществения ред.

Поканени са представители на местната власт, имащи отношение към спазването на реда, младежи от неправителствените организации, директори на училища и ученици, поканени са и всички граждани, които искат да споделят проблеми или предложения за актуализиране на
Наредба 1. 

 

Консултативния съвет за младежка политика и Община ПЕРНИК

Ви канят на дискусия

„Обществения ред – задължение на всеки гражданин и отговорност на институциите, днес и утре”

14 декември 2010 г. (вторник), гр. Перник,

Общински дворец на културата, Конферентна  зала

 

 

Дневен ред

 

Водещ на дискусията : Александър Кръстанов, младежки медиатор на Община Перник(на снимката)

 16:00 – 16:10  Откриване и представяне на темата и резултатите от информационната кампания в училищата на територията на община Перник

 16:10 – 16:30  Представяне на официалните гости.  Обществения ред в Перник –  политика, проблеми и добри практики - Иван Джегалски – заместник-кмет на Община Перник

16:30 – 16:50  “Наредба № 1 – забрани и/или ред в ежедневието ни?” - презентация -                        Александър Кръстанов, младежки медиатор в Община Перник

 16:50 - 17:00  Представяне на правилата за работа в групите по метода „Световно кафене” – въпроси и отговори

17:00 – 17:50  Работа по групи: 5 кръгли маси по темите:

 Маса 1:  Опазване на обществения ред. Кои са най-често срещаните нарушения? Има ли реални санкции? Какво е гражданското ни самосъзнание? Какви са перспективите?

 Маса 2:   Закрила на децата. Какво се случва в т.нар. „детски дискотеки” и на улицата до блока ни? Спазва ли се „вечерния час”? Какъв е контролът на родителите? Агресията сред децата. Какви са перспективите?

 Маса 3:   Чистота и обществен транспорт. Спортни площадки, зелени площи или молове? Хвърляме ли отпадъците си през терасата? Доброволчески инициативи за почистване – имат ли почва в Перник? Обществения транспорт – какво не ни харесва и кой е отговорен?

 Маса 4: Контрол и наказания. Трябва ли да бъдем санкционирани, когато нарушаваме обществения ред? Кой трябва да ни наказва? Кой възпитава децата, за да бъдат отговорни граждани? Опазване на общата собственост. Какви са перспективите?

 Маса 5: Популяризиране на Наредба №1. Защо трябва да познаваме Наредбата? Как да я популяризираме сред гражданите? Към кого да се обърнем за нарушения или ако искаме да променим нещо – до къде достига информацията ни?

 17:50 – 18:30  Споделяне на резултатите от работата на групите. Дискусия. Закриване на срещата.

 В резултат на проведените дискусии ще бъдат изведени конкретни предложения, които да бъдат предложени на експертна комисия за актуализация на Наредба N 1 за обществения ред на  територията на Община Перник.

Забележка: Методиката на Световното кафене насърчава активното включване на всички участници в дискутирането, групите ще си изберат фасилитатори и говорители, които ще представят пред останалите участници в дискусията изводите, до които са достигнали, както и конкретни предложения и идеи по обсъжданата тема. Модератор ще подпомага работата на всяка една от кръглите маси и ще представи основни акценти от проекта за популяризиране на Наредбата за обществения ред на територията на Община Перник.

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.