iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Оптиките са заплашени от фалит

Новини за Перник от iPernik

Законът за здравето е вече в сила, а все още не е изяснена същността на договорите, които трябва да се сключват с офталмолозите. Това заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов след среща на депутати от Коалиция за България с представители на Националната асоциация на българските оптици и оптометристи.

Разговорът се проведе по искане на Асоциацията заради проблеми, възникнали в резултат на измененията и допълненията на Закона за здравето. Промените предвиждат осъществяването на дейност от оптиките в страната по договор с офталмолози.

От Асоциацията изразиха притеснението си, че с промените се ограничава правото им да упражняват професията си, ограничава се конкуренцията в бранша и има предпоставки за нелоялно привличане на клиенти. Има риск част от оптиките да фалират, като сериозни затруднения ще имат оптиките в малките населени места. От Асоциацията обясниха, че  офталмолозите са доста по- малко от броя на функциониращите оптики.

 Ангел Найденов обяви, че членовете на здравната комисия  от левицата са поели ангажимент да потърсят разговори с министъра на здравеопазването за прецизиране на формулировката, която засяга дефинирането на дейността на оптиците.

Депутатът обясни, че в наредбата по прилагане на закона дейността е регламентирана като здравна консултация, от което възникват и част от затрудненията,  а би трябвало да се запише само консултация, без здравна.

 

 „Съгласихме се с резервите на представителите на Асоциацията, че това са промени, които не просто не са били консултирани с хората, които са пряко засегнати, а дори не са били уведомени, че се готвят промени. Това според нас е неуместно”, каза още Ангел Найденов. По думите му проблемът засяга и интересите на потребителите и пациентите.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.