iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Организират съпротива срещу Изборния кодекс

Новини за Перник от iPernik

Още недоприет Изборният кодекс на българите вече си предизвиква съпротива. БСП и съмишленици от леви партии в Перник създават единен фронт срещу основния закон, по който вече ще се правят избори у нас. Попримера на президента Първанов и неговата рожба - движението АБВ, които правиха кръгла маса, за да обсъждат предлаганите и приеманите правила за вотовете в бъдеще,и пернишките социалисти организираха в понеделник дебат.Освен че беше повторено всичко вече известно и на поканата не се озоваха всички очаквани - нищо друго съществено не се случи.

Евродепутатите от БСП и ДПС ще бъдат помолени да съобщат в Европейския парламент, че в България се приема недемократичен Изборен кодекс, а от президента се очаква да наложи вето на основния закон за провеждане на избори в България. Това са формите на борба срещу документа, който с родилни мъки дни наред, че и нощи се приема в Парламента.  Около тези форми на съпротива  се обедениха представителите на леви и лявоцентристки партии в Перник, които участваха в кръглата  маса по темата, инициирана от БСП.  

Смисълът на срещата беше определен като нужда да се изрази единно мнение по отношение на негативите на Изборния кодекс. Отрицателно към документа се отнасят много граждани и споделеното на срещата беше представено като тяхно общо мнение, обобщи представителят на Политическо движение социалдемократи Васил Михайлов.

Идеи вече са дадени и няма смисъл от нови, защото управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ и „Атака” ще си приеме документа, каза Валентин Пешев от Движение за социален хуманизъм.

Изборният кодекс можеше  да стане факт и по-рано, но всичко предложено е добре обмислено, така че обслужва интереса на усега управляващите, както е правено винаги досега.  

Основните резерви са по отношение на назначаванет она кметове в населени места с определен брой жители с формалното оправдание да се пести от избори.

Смята се, че Изборният кодекс ограничава основни изборни права и принципа на представителност. Изразено беше мнение от Боряна Методиева от ДПС, че гласуването с „Х” и син химикал е подигравка за гражданите.

Не се харесва и предложението за ограничаване на броя на съветниците. Документът ще отиде в констуционния съд, убедени са още политиците, взели участие в кръглата маса.  

Освен социалисти, в кръглата маса участваха от ДПС, Българска социалдемокрация, Български социалдемократи, Движение “Социалдемократи”, “Гергьовден”, Движение за социален хуманизъм, Демократичен съюз на жените, Комунистическа партия на България, Български здемеделски съюз “Ал. Стамболийски” и партия “Защита”.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.