iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Паметник изскочи от храстите

Новини за Перник от iPernik

Паметник изскочи от храсти на ул. „Владайско въстание” в Перник. Това е улицата, която минава пред фирма „Стомана Индъстри” и наскоро беше ремонтирана. Криво – ляво ремонтът се състоя. Даже й рязаха и лента. Но се оказа, че в едни храсти до моста над реката се крие забравен паметен знак.

Кога точно е поставен никой до момента не може да каже. Хората си спомнят обаче, че върху него имало плоча с надпис. Надписът свидетелствал, че  в Живковата воденица, е бил направен революционен комитет, предполага се от Левски. Сега плочата я няма. Обелискът е скрит в шубраци и не се вижда, но местни жители разказват, че около него имало приветлив кът и пейки за отмора. 

Историците спорят дали Левски е идвал в Пернишкия край, защото за това нямало нито един писмен документ. По странен начин в народната памет се разказва, че Апостола идвал тука-там, но във всяка от кръчмите, където уж влизал, все се намирал по някой ербаб, който да му шибне шамар и да го изгони. Във всеки случай революционен комитет в Църква е имало. Той наистина е бил създаден във Живковата воденица и в него са влизали Георги Карата, Аначко Захаринов и някоя си баба Дона, която след смъртта на Никола Андреев става един от основните организатори на съзаклятничеството в Църква.

Храстите и морената с в близост до входа на строителния хипермаркет  „Мал Мук”.  Съсобственикът на фирмата  Владислав Кирилов изяви желание да възстанови паметния знак  и пространството около него. Теренът бил общински, увери кметът на Перник Росица Янакиева и няма да има пречка той да бъде възстановен. Засега все още се уточнява какво ще пише на плочата, но паметния кът ще бъде възстановен.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.