iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник без синя зона, обсъждат нова наредба

Новини за Перник от iPernik

Перник вече е без синя зона. След като съдът призна за незаконна общинска наредба, която уреждаше правилата за паркирането и Общинският съвет и Общината не обжалваха решението на пернишките магистрати, сега вече са премахнати и табелките, обозначаващи платените паркоместа.

Вече е налице обаче нов проект на Наредба за обществения ред при използване на превозни средства на територията на Община Перник, която в частност урежда правилата и на т. нар. „Синя зона". Тя е публикувана на електронната страница на Общинския съвет на сайта на Община Перник.

В края на миналата седмица по силата на кметска заповед се проведе обществено обсъждане на проекта. На него присъстваха зам. кметът по сигурността Иван Джегалски, заместващия кмета зам. кмет арх. Михаил Михайлов и експерти от общинската администрация. В залата бяха председателят на ОбС Добри Митрев, общински съветници и граждани. Тук беше и най-отявленият враг на синята зона в Перник Вихрен Матев, който заведе и спечели делото срещу старата наредба. Освен че е сериозен и аргументиран противник на синята зона, Матев има и много поддръжници сред гражданството.

По думите на Джегалски „синята зона" е необходима, за да сложи ред в паркирането, има и социален ефект с откритите работни места, а не на последно място осигурява известни приходи в общинската хазна.

Матев обаче е категоричен, че няма нужда от наредба, защото тази материя е уредена в Закона за движение по пътищата, няма нужда и от синя зона, а е необходимо този закон просто да се спазва. Той предлага вместо да се събират пари за паркинг, строго да се наказват нарушителите и да влязат в действие скобите, а ако трябва и „паяка". Перничанинът има и конкретни предложения за оптимизиране на организацията на движението. Той не предлага нищо революционно, а логични и прагматични идеи, които се прилагат на други места. Може да се оптимизира режима на светофарите, може да се позволи десния завой при червен светофар, може и да се отворят някои улици, за да не се налагат обиколки, казва Матев. Той е съгласен, че са нужни повече парко места, но това е въпрос от друг характер. С него не може да се спори и по въпроса, че „синята зона" напълни градинките и тротоарите, както и между блоковите пространства.

На публичното обсъждане бяха изразени различни становища. Протоколът от него ще бъде достояние на съветниците и в крайна сметка, те ще кажат да бъде ли не „Синята зона" в Перник. 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.