iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник диша отровен прахоляк

Новини за Перник от iPernik

Перник, София и Кърджали са затиснати от отровен прахоляк, който вреди на белия дроб и може да причини астма и рак. Това съобщава 24 часа, позовавайки се на  бюлетините за чистотата на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда.

Наднорменото замърсяване с фини прахови частици е от началото на декември. В столицата на 8 декември прахолякът е бил 5,5 пъти над нормата. А вчера - 3,3 пъти над допустимото.

В Перник и Кърджали имало до 4,8 пъти превишение.

Причината е в застудяването и отоплението с въглища и дърва, както и усилената работа на тецовете, обясниха от агенцията.

Опесъчаването и разнасянето на този прахоляк от автомобилите също допринасяло. Допълнително влияние оказват и температурна инверсия и зимен смог, се казва в отговора на ИАОС на въпроси, поставени от в. "24 часа". ФПЧ10 е изключително опасен за здравето, защото прашинките лесно стигат до белите дробове и увреждат тъканите им.

Според екоагенцията голяма опасност има за деца, възрастни хора и астматици. Дори при кратковременно замърсяване над 500 микрограма на куб. м могат да доведат до увеличаване на смъртността, а при концентрации от 150 микрограма се увеличава заболеваемостта от бронхити, твърди екоагенцията.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.