iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанка осъди Топлофикация

Новини за Перник от iPernik

Сметките за парно са незаконни. Това обяви пернишкият районен съд и отхвърли като неоснователни претенциите на топлофикация за борчовете на абонатите.


Чудото се случи по дело на местното дружество срещу перничанката Здравка Георгиева. Срещу нея бе заведен иск за около два бона дългове за топло. Тя обаче спечели делото с техническа експертиза, направена от бившия финансов одитор Ангел Марков. В нея той доказа, че топлофикационната фирма не продава енергия, както е задължена по закона за енергетиката. Тя само доставя, защото не спазва задължителния температурен график. Така се нарушава пазарните отношения с абонатите, а топлинните уреди не отчитат реално ползваната в жилищата топлина. Топлофикациите подават с пъти по-голямо количество топло към абонатите от нужното и така помпат сметките, се твърди в приетата от съда експертиза.


Марков пък от своя страна е завел дело в административното съдилище в Перник срещу последните общи условия за работата на топлофикация Перник. Те са приети през 2008 г. и указват, че фирмата доставя топлоенергия по заявени количества. Такива обаче никой от клиентите не заявява и няма как да го прави на практика. Има картелно споразумение топлината да не се продава. Продажбата е задължително изискване, което го има само на хартия за заблуда на противника, твърди бившият одитор. Последната си експертиза той е изпратил на омбудсмана Константин Пенчев и има среща с него на 16 декември.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.