iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пещерняците сбъркали с път назад, извадили ги с тунел в пясъчник

Новини за Перник от iPernik

10-15 часа са делели пленниците в Духлата от смъртта. Толкова време са имали, преди водата да ги потопи. Това разказа началникът на спасителния отряд към Федерацията по спелеология Трифон Даалиев. Групата, водена от опитния пещерняк от перник Ивайло Чичев се е върнала назад заради покачващото се ниво на подземните реки и това е можело да доведе до фатален край. Седмината са преминала за около 4 маса в петък вечер почти цялата Духла, стигайки до големите зали близо до изхода. Там обаче са попаднали на езеро и вместо да останат на място, са тръгнали отново към входа. Придошлата вода ги заклещила в процепите някъде по средата на трасето, твърди спасителя.


Неочакваното бързо намиране на групата той обясни с местоположението им. Предполагахме, че са по-навътре. Изкопахме тунел в пясъчник, защото пътя беше блокиран. Така попаднахме на пещерняците, каза Трифонов.


Той определи като неразумно влизането на групата в пещерата при подаден код „Оранжево” за половин България. Самите водачи на експедицията обаче са предполагали, че само ще ръми, не са допускали порой.


 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.