iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подготвят нова изложба в музея в Трън

Новини за Перник от iPernik

Интервю на директора  на историческия музей в Трън Кирил Марков за радио "Фокус" Пирин: 

- Г-н Марков, какво може да се види и какво предстои да бъде изложено към днешна дата  в музея в Трън? 

- В момента всеки посетител на музея може да види постоянната етнографска експозиция. Тя съдържа типични носии от Трънския край, както и предмети за бита от миналото. За първи път показваме  медала, който е спечелен от местното килимарско училище на изложение в Лондон през  30-те години на XX век. Посетителите на музея могат да видят и предмети  от древния поминък в региона. Показали сме самородно злато, стари миньорски лампи и други интересни неща.

- Какво предстои да бъде показано в музея?

- Първо искам да кажа, че от откриването показваме гостуваща изложба от музея в Перник, която съдържа  оръжия за ръкопашен бой, използвани през вековете. Повечето от тях са намерени в земите на Трънско. След това предвиждаме гостуването на изложба, която ще включи фосили, открити във вече бившата Пернишка околия. Казвам „околия”, защото преди и Трън попадаше в тази област. Иначе в изложбата става дума за фосили на вкаменелости, ракообразни, риби и всичко това от милиони години назад. Те също са намерени в нашия край, също така в Пернишко, Брезнишко...

- За фосилите, които бяха открити скоро при строежа на АМ „Люлин” ли става дума?

- Да, и те също. Но и много други. Тези, които бяха открити при строежа на АМ „Люлин” са вкаменелости на риби. Периода, от който са тези вкаменелости е от преди около 29 млн. години назад. Това е резултат от изследвания, проведени от учени от Българската академия на науките.

- За малкото време, в което действа музея в Трън достатъчно популярен ли е  вече?

- Всъщност все още не сме толкова известни. Туроператорските агенции все още не ни популяризират достатъчно. Но не смятам, че това е проблем, постепенно нещата ще добият нормалния си характер. Това не е повод за притеснения.

- Колко лева е входът за музея?

- Билетите за деца и пенсионери е 1 лв., а за по-малки групи от по няколко души е 2 лв. Ако са по-големи групите правим отстъпки.

- Кога са отворени вратите на музея в Трън?

- Всеки ден от понеделник до петък, както е и работното време на общината.

- Значи в събота и неделя музеят не е отворен?

- Всъщност не е отворен, но винаги може това да се промени. Ако имаме заявки за големи групи, естествено е музеят да бъде отворен в събота или неделя. Имаме съответния служител, който прави това, ако има туристи.

- А скалния параклис „Св. Петка” в Трън  посещаван ли е?

- Скалният параклис „Св. Петка” е археологически паметник. Имаме идея статутът му да бъде променен. В момента статутът, с който се ползва, не отговаря на нормалните изисквания по нормативни уредби и документи. Трябва да стане подобно на филиалите, да има нает човек  на процент или на договор. Цялата местност там е археологически паметник от национално значение и не може да бъде със статут на свободно обслужване. Самият скален параклис не се води нито на енорията, нито на Синода. Той си е на пряка отговорност на общината и държавата.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.