iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подсъдимият Илиян Тодоров с награда за добро поведение и взети изпити в НБУ

Новини за Перник от iPernik

Подсъдимият за убийството пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров получавал награда за добро поведение в ареста и продължил дистанционно обучението си в Нов български университет.

Тодоров бе пуснат от Софийския градски съд под домашен арест във вторник. Мярката не е  окончателна и може да бъде протестирана в седемдневен срок пред апелативния съд.

Магистратите прецениха, че 24-годишният студент няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

От началото на процеса Илиян Тодоров се е опитвал да излезе на свобода седем пъти. Осмият се оказа успешен.

Година и осем месеца Илиян Тодоров е продължавал дистанционно обучението си в Нов български университет. Студентът арестант е положил всичките си изпити успешно, заяви за "Стандарт" адвокатът му Тодор Апостолов. Това е бил и един от аргументите на защитата пред съда. Апостолов посочи, че мярката "домашен арест" кореспондира с неговата социална ангажираност и с ясно изразените социални ангажименти, които Тодоров има. Магистратите решиха, че Тодоров няма да се укрие и няма да извърши ново престъпление. Освен това в затвора бил примерен. "Доколкото знам, Тодоров е единственият арестант, който е получил награда три дена свиждане от директора на Софийския затвор за добро поведение. Доверили са му да отговаря и за библиотеката в затвора", уточни адвокатът му. Той е с чисто съдебно минало и постоянен адрес. Това са другите предпоставки, които са довели състав на Софийски градски съд до решението да промени мярката на Тодоров в по-лека. "Малко от задържаните имат такива характеристики на личността и с основание могат да претендират за по-лека мярка", коментира адвокат Апостолов. Той обаче заяви, че в променената мярка не трябва да се търсят сензации, тъй като решението на СГС не е еквивалент на крайното решение и на присъдата. Магистратите наложиха по-лека мярка и с мотива за влошено здравословно състояние на Тодоров. Кожен обрив по тялото и ръцете, получен още от момента на задържането му в следствения арест, мъчел Илиян зад решетките. Според адвоката му сърбежът бил толкова силен, че младежът не можел да спи по цяла нощ. Освен това Илиян имал проблеми и със сърцето, вдигал кръвно. "Колкото и тривиално да звучи в края на краищата, задържането под стража не следва да се съпътства от здравословни проблеми", изтъкна адвокатът му Тодор Апостолов. Той е удовлетворен от това, че аргументите, с които защитата поискала промяна на мярката за неотклонение на Илиян Тодоров в по-лека, напълно съответстват с решението на съда.
Илиян Тодоров е обвинен за двойно убийство, извършено умишлено и по особено жесток начин.
Драмата, отнела живота на двама младежи, се разиграва на 18 април 2009 г. около 3,30 часа. Две групи - едната от яки момчета в отлична спортна форма, а другата - от програмисти, работещи с клавиатура и мишка, се сбиват на кръстовището между бул. "Витоша" и ул. "Позитано", след като часове преди това влизат в конфликт на съседни маси в "Соло". По показания на приятеля и колега на Илиян Стефан конфликтът със спортистите станал заради разговор на чужд език. Те говорили на английски заради третия от групата - естонеца Размус Рехал, който също бил колега на компютърджиите. В мелето, пред очите на няколко таксиметрови шофьори, вратарят на националния отбор по хокей Кирил Въжаров и приятелят му Васил Александров са прободени смъртоносно с нож. На косъм се разминава и третият от компанията им Кирил Димитров. Кирил издъхва на място, а Васил на път за "Пирогов". Момичетата от групата на спортистите и програмистите се разбягват. Илиян се качва на такси и се връща у дома си. Отива доброволно в полицията ден по-късно. Това става по съвет на семейството му. Той е син на Венцислав Тодоров, който по това време е общински съветник на БСП в Перник и кандидат за депутат. Заради инцидента се отказва от кариерата си и вече е далеч от политиката.
Делото "Соло" е на финалната права. До края на януари се очаква да бъдат разпитани и последните двама свидетели на кървавия инцидент от нощта на убийството. Те са естонци и ще са разпитани чрез видеоконферентна връзка. Според прокуратурата разпитът на естонката Сирет Пуук, която е била в компанията на подсъдимия Илиян Тодоров във фаталната нощ, е важен, защото тя може да даде сведения за поведението му преди убийството. На предишното заседание по процеса родителите на Кирил Въжаров, едно от загиналите момчета, посочиха, че не държат на разпита на свидетелите от Естония, тъй като в хода на досъдебното производство те са дали показания. Съдът обаче настоява да ги изслуша.
Най-голямото притеснение на родителите на убитите пред дискотеката двама младежи е освободеният Илиян Тодоров да повлияе на свидетелите и те да променят показанията си, като така да се предреши изходът от процеса.
"До момента съдебното следствие и всички действия по разследването от страна на съда са приключили с всички лица, които са свързани и живеят в България. Всички свидетели от България са разпитани, обясни защитникът на Тодоров Според него разпитът на последните двама свидетели от Естония по никакъв начин не би се застрашил от домашния арест. / "Стандарт"

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.