iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правят пункт за изследване на дивечово месо в ДДС Витошко-Студена

Новини за Перник от iPernik

Почти е готов нов кланичен пункт в Държавно дивечовъдно стопанство (ДДС) „Витошко-Студена”, съобщи на заседание на областната епизоотична комисия в Перник директорът на РВМС д-р  Татяна Вангелова. Така тя отговори на оплакванията на председатели на ловни сдружения от региона, които обясниха, че месото на застреляния в региона дивеч може да се изследва за наличие на трихинелоза само в София.

След пускане в експлоатация на пункта, се очаква да има и  лаборатория за изследване на дивечово месо, каквато сега в област Перник няма.  В нея ще може да се проверява и месо от домашни прасета. Това се налага заради прояви на случаи - по един в село Богданов дол и в Радомир.

 Областната епизоотична комисия записа като свое решение възстановяването на лабораторията за изследване на дивечово месо в Перник.  В петък искането ще бъде представено от д-р Татяна Вангелова на  национален съвет на директорите на РВМС.

В момента месото от убитите диви прасета директно се консумира, без да бъде изследвано. Рядко ловци ползвали училищни микроскопи, за да погледнат мръвките.

Само едно заразено диво прасе е достатъчно, за да пламне епидемия в региона, изтъкна Илия Гълъбов –председател на ловно-рибарското сружение в Брезник.

За спешното откриване на лаборатория на територията на нашия регион настоя и председателят на ловно-рибарското сдружение  в Трън Иван Искренов. Той уточни, че нерегламентираните проби, които се извършват също крият риск да не бъде открита заразата в дивеча.

От НВМС са решили, че не са оправдани разходите за оборудването на такива лаборатории, там където няма сертифицирани кланици, тъй като те няма да бъдат натоварени целогодишно с извършване на постоянни проби. Едно такова оборудване излиза около 30-40 хил.лв, обясни д-р Вангелова.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.